Ismert politikus érkezhet a belügyminisztérium élére, a védelmi tárcát Naďhoz közeli ember veheti át

2023. május 9. - 08:59 | Belföld

Szlovákia történetében először neveznek ki hivatalnokkormányt, amit a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, Ódor Lajos vezet majd. Hivatalosan még nem jelentették be az új miniszterek nevét, hétfőn viszont közöltük, kiket emlegetnek egyes tárcák lehetséges új vezetőiként. Most újabb nevek váltak ismertté.

Ismert politikus érkezhet a belügyminisztérium élére, a védelmi tárcát Naďhoz közeli ember veheti át
Ivan Šimko - TASR

Az Aktuality szerint a belügyminiszteri posztot Ivan Šimko veheti át, aki 2001-ben már tagja volt a kormánynak – akkor a védelmi minisztériumot irányította.

Jaroslav Naď korábban közölte, már tudja, ki lesz az utódja a védelmi minisztériumban, az illető nevét viszont nem akarta elárulni. Csak annyit mondott, jó választásnak tartja, és egy olyan szakértőről van szó, aki közel áll hozzá, még anno ő általa került a tárcához. A portál szerint államtitkára, Marián Majer léphet a helyébe.

A mezőgazdaságügyi minisztériumot is a jelenlegi államtitkár, Martin Kováč irányíthatja a továbbiakban, Soňa Gaborčáková államtitkár pedig a munka-, szociális és családügyi minisztérium élére kerülhet.

Heger és miniszterei, Jaroslav Naď, Roman Mikulec, Milan Krajniak, Štefan Holý és Veronika Remišová is visszatérhet a parlamentbe. Egyedül Natália Milanovából nem lehet parlamenti képviselő, mivel a 2020-as választásokon nem szerzett elegendő szavazatot.

Heger távozóban lévő kabinetje legalább május 15-ig kormányoz tovább, amikor a köztársasági elnök bejelenti a következő lépéseket. A hivatalnokkormány addig veszi át az irányítást, amíg nem jön létre az új kormány a szeptember 30-ai választások után.


(Aktuality.sk)