Ismert személy hozta össze a bérgyilkossággal vádolt exminisztert a maffiafőnökkel

2020. január 24. - 11:00 | Belföld

Négy hónapnyi szünet után pénteken folytatódott Pavol Rusko, a Markíza televízió volt igazgatója és egykori gazdasági miniszter bírósági tárgyalása, akit azzal vádolnak, hogy el akarta tenni láb alól korábbi üzlettársát, Sylvia-Klaus Volzovát. A bérgyilkossági perben megszólalt a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke, Ján Kováčik is, mert ő intézte el Ruskónak, hogy találkozhasson Mikuláš Černákkal. 

Ismert személy hozta össze a bérgyilkossággal vádolt exminisztert a maffiafőnökkel
Fotó: tasr

Kováčikot állítólag 1997-ben kérte meg a Markíza akkori vezére, hogy hozzon össze egy találkozót Szlovákia maffiafőnökével, Černákkal. A focielnök pénteki vallomása szerint erre azért volt szükség, mert Rusko azt akarta megtudakolni a besztercebányai "keresztapától", hogy őt, azaz a főmarkízást nem fenyegeti-e valami veszély. Kováčik történetesen ismerte Černák egyik "munkatársát" Miloš Kaštant, aki jó menedzserként nyélbe is ütötte a találkozót, de annak tartalmáról már nincs semmilyen információja a fociszövetség elnökének. Kováčik beszélt arról, hogy a 80-as évek óta ismeri a maffiózókat, akikkel véletlenszerűen találkozgatott, a vonatozásai alkalmával, vagy különböző társadalmi eseményeken.

A tárgyaláson szót kapott Branislav Pravda, Rusko korábbi testőre és sofőrje, aki beszélt főnöke és Černák találkozójáról. Ezen az eseményen Rusko jelezte, hogy problémái vannak Volzovával, mire a nehézfiú csak annyit jegyzett meg, hogy minden probléma megoldható. Aztán Pravdát kiküldték a folyosóra. A markízás testőr furcsállta, hogy főnöke részt vett egy ilyen találkozón, ahol csupa rossz hírű személlyel beszélt. Az egész egyeztetés vagy 45 percig tartott. Pravda Volzovával összefüggésben azt is megjegyezte, hogy kedves hölgy volt. Rusko szerinte úgy nyilatkozott a hölgyről, hogy problémája van vele, de soha nem részletezte, hogy pontosan mi az.

Mint ismert, a bérgyilkossági ügy további vádlottjai Mikuláš Černák besztercebányai maffiavezér, annak volt társa, Miloš Kaštan és Róbert „Kýbel” Lališ, a pozsonyi Sýkora-klán főnöke. Az ügyben az első tárgyalásra tavaly májusban került sor. Kýbel és Pavol Rusko tagadják, hogy közük lenne a gyilkosság előkészítéséhez. Mikuláš Černák és Miloš Kaštan ugyanakkor beismerték tettüket.

A rendőrség az életfogytiglanra ítélt Mikuláš Černák vallomása alapján kezdte vizsgálni az ügyet. A maffiavezér azt állította, hogy Pavol Rusko 1997 őszén megrendelte Volzová meggyilkolását, és ezért 20-40 millió korona jutalmat ajánlott fel.

TASR