Ismert szlovák bankár vághat neki az elnökjelöltségnek

Aláírásgyűjtésbe kezd Imrich Béreš szlovák bankár, a Prvá stavebná sporiteľňa vezérigazgatója.

Ismert szlovák bankár vághat neki az elnökjelöltségnek
Imrich Béreš (Fotó: TASR)

Béreš hétfői sajtótájékoztatóján közölte, annak függvényében indul az elnökválasztáson, hogyan sikerül majd az aláírásgyűjtés. "Noha belülről úgy érzem, felkészültem az őszi, választások előtti időszakra, a végérvényes döntésem függ majd a petíció sikerétől" - szögezte le. Mint mondta, azt követően dönt, hogy sikerült elérni a 30 ezer aláírást - a jelöltséghez egyébként 15 ezerre van szükség.

Hangsúlyozta, polgári jelöltként indul, nem kíván a politikai pártok támogatásáért folyamodni. A kampányát maga finanszírozza. 

Petíciós csapatában jelen van Róbert Bezák korábbi nagyszombati érsek és Milan Kňažko, aki pedig az előző elnökválasztáson szintén indult jelöltként.

Bérešről nemrégiben felmerült, hogy megtámadta feleségét, ő azonban ezt elutasítja. Elmondása szerint ez egy 15 éves ügy, és a fizikai támadást alátámasztó orvosi jelentés hamis. Jogi útra tereli a dolgot.

Kérdezték a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után indult tüntetéssorozatról is. Közölte, hogy érzékeli, ami történik, konkrétan viszont beszélt arról, amit a tömeg követel, hogy Tibor Gašpar országos rendőrkapitánynak távoznia kellene. Azt mondta, ha a helyében lenne, távozna.

Béreš közgazdásznak tanult ki, vállalkozott, és annak idején Michal Kováč államfő protokollfőnökeként is dolgozott. 2001 és 2003 között a politikában is dolgozott, a Pavol Rusko-féle ANO párt jelöltjeként parlamenti képviselő volt.

2004-ben visszatért a banki szférába, azóta a Prvá stavebná sporiteľňa vezérigazgatója, 2015-től a Szlovák Bankszövetség alelnöke.

(TASR/parameter)