Ismert szlovák ügyvéd akarta lefizetni az OĽaNO államtitkárát, mehet a sittre!

2020. szeptember 19. - 08:24 | Belföld

Vizsgálti fogságba kerül az a két személy, aki megpróbálta megvesztegetni Martin Feckót, az OĽaNO egyik alapítóját, aki jelenleg a földművelésügyi minisztérium államtitkára

Ismert szlovák ügyvéd akarta lefizetni az OĽaNO államtitkárát, mehet a sittre!
Peter Chrašč és Miroslav Sedlák

Katarína Kudjáková, a Specializált Büntetőbíróság szóvivője közölte, hogy a két személyt megvesztegetéssel és pénzmosással gyanúsítják. Vizsgálati fogságuk mellett szól, hogy amennyiben szabadlábon maradnának, befolyásolhatnák a tanúkat, és folytathatnák bűncselekmények elkövetését.

A két személy ellen csütörtökön este nyújtotta be vizsgálati fogságra vonatkozó kérelmét az ügyész, a bíró pedig pénteken délután már döntött is róla. A határozat ugyanakkor nem jogerős, mindkét gyanúsított fellebbezett ellene.

A két személyt azzal gyanúsítják, hogy egy állami IT-megrendelés ügyében akarták megvesztegetni Feckót. A megrendelés 5%-át, 60 ezer eurót fizettek volna ki, ha segít a megfelelő vágányra, azaz hozzájuk terelni a bizniszt. Martin Fecko együttműködött a rendőrséggel, a kenőpénz átadására így nem került sor. Megvesztegetési kísérletért 5-től 12 évig, pénzmosásért 7-től 12 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak.

A Denník N megírta, hogy a két gyanúsított egyike egy ismert szlovák ügyvéd, Peter Chrašč, a másik pedig a Lomtec nevű vállalat kereskedelmi igazgatója, Miroslav Sedlák.

A gyanú szerint a Központi Mezőgazdasági Ellenőrzési és Tesztelési Intézet központi adatrepozitóriumának projektjére kiírt tendert próbálták meg befolyásolni. A tender 2,4 millióra becsülte fel a megrendelés árát, melyet végül Lomtec.com és a Radela cégek konzorciuma nyerte el a legalacsonyabb árajánlattal, 1,5 millióval. A második helyezett forma YMS cég 32 ezer euróval kínált többet, miközben a harmadik érdeklődő InterWay 2,643 millióért vállalta volna.

A tendert még Pellegrini-kormány regnálásának végén indították el az SNS jelöltje által vezetett minisztériumnál. A szerződés aláírását azonban Ján Mičovský (OĽaNO) miniszter stoppolta már le, a két említett személy azonban Feckón keresztül próbálta elérni, hogy azt mégis aláírják. Tanúvallomások mellett a rendőrség törvényes lehallgatásokra is hivatkozott a letartóztatásnál.

Az ügyvéd Chrašč a Polgárok Jogvédő Egyesületének a vezetője, mely szervezet konzultációs és tanácsadói tevékenységével próbálja erősíteni a polgárok jogtudatát. Chrašč jogi szakértőként a médiában is rendszeresen szerepelt az elmúlt években.

A Lomtec cég a Denník N megkeresésére az üggyel kapcsolatban annyit válaszolt, hogy teljes mértékben támogatják a kormány korrupcióellenes intézkedéseit, azt viszont visszautasítják, hogy cégük képviselője részt vett volna a megvesztegetési kísérletben.

A vállalat korábban számos állami megrendelést nyert el már összesen több millió euró értékben, például a gazdasági minisztériumnál a Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségénél, a földművelésügyi és az egészségügyi tárcánál, de például Pozsony önkormányzatánál is.

(Denník N)