Ismertették az MKP képviselőjelöltjeit a májusi EP-választásra

Az MKP Országos Tanácsának szombati ülése után ismertették a párt képviselőjelöltjeit a májusi EP-választásra.

A lista élén Csáky Pál áll, őt pedig Berényi József követi.

A jelöltek:

1. Csáky Pál, Pozsony

2. Berényi József, Galánta

3. Horony Ákos, Dunaszerdahely

4. Tárnok Balázs, Komárom

5. Mag Fodor Enikő, Rimaszombat

6. Nagy Dávid, Érsekújvár

7. Gergely Papp Adrianna, Kassa-környék

8. Huďár Zoltán, Rozsnyó

9. Baranyai Zsolt, Vágsellye

10. Mészáros Anikó, Galánta

11. Környi Zoltán, Érsekújvár

12. Hajdók Bence, Tőketerebes

13. Várady Tamás, Rozsnyó

14. Bartalos Szerencsés Lilla, Dunaszerdahely

Az MKP Országos Tanácsa az elkövetkező hónapok két legfontosabb történésének Szlovákia köztársasági elnökének, valamint az Európai Parlament képviselőinek megválasztását tartja: "Mindkét választásnak óriási tétje van. A köztársasági elnök esetében elengedhetetlen feladat lesz az országban eluralkodott jogtalan és erkölcstelen politikai állapotok megállítása és pozitív irányba terelése. Az EP-s választások tétje pedig a keresztény hagyományokon alapuló társadalom megtartása mellett az is, hogy az európai őshonos kisebbségek ügyeinek megoldása is napirendre kerüljön" - olvasható a nyilatkozatban.

A nyilatkozatban továbbá felszólítják a kormányt, hogy tegyen komoly erőfeszítéseket a munkanélküliségi helyzet orvoslására az ország középső és keleti részének déli peremén.

"Az MKP folyamatosan sürgeti a családtámogatások emelésének szükségességét, a fiatal családok támogatását, lakásproblémáik megoldását. A fészekrakást elősegítendő, a rendszerváltás előttről ismert, ifjú házasok kölcsönéhez hasonló támogatás nagy segítséget jelent a fiataloknak, ugyanakkor félő, hogy csupán ez az intézkedés nem fog jelentős népszaporulatot eredményezni. Az MKP továbbra is egy komplex, kiszámítható és tartós családtámogatási rendszer kidolgozását támogatja, amely a családi pótlék, az adóbónusz, a szülői hozzájárulás és a többi családtámogatási juttatás érezhető emelésében nyilvánul meg" - áll a nyilatkozatban, amelyben ezen kívül felszólították a kormányt a földrendezés anyagi feltételeinek megteremtésére és felgyorsítására, megkönnyítve ezzel az agrárgazdálkodás feltételeit is.

A nyilatkozatban kitérnek az ivóvízkészlet megóvására is, amelyet prioritásnak tartanak, éppen ezért mielőbbi intézkedéseket várnak el a kormánytól a szennyvíztisztító telepek és csatornahálózatok kialakítása, valamint elavult és illegális szeméttelepek felszámolása kapcsán.


(para)