Ismét akadt egy gyanús fogaskerék a pénzmosás gigászi gépezetében, a minisztériumban megy a fejvakargatás

2020. augusztus 14. - 08:44 | Belföld

Ismét akadt egy érdekes összefüggés a márciusban kirobbant Állattenyésztő (Dobytkár) fedőnevű korrupciós üggyel kapcsolatban, amelynek során befolyásos emberek uniós támogatásokat nyúlhattak le, és eddig 10 millió euró kenőpénzt azonosítottak be a rendőrök. Mint ismert, július elején vizsgálati fogságba küldték a Marian Kočner csókosaként is ismert nyitrai vállalkozót, mert a vád szerint a példátlan méretű és kiterjedésű korrupciós mechanizmus részese volt Norbert Bödör is.

Ismét akadt egy gyanús fogaskerék a pénzmosás gigászi gépezetében, a minisztériumban megy a fejvakargatás
Az állattenyésztős ügy legismertebb szereplője Bödör (TASR)

Az Aktuality hírportál most azt írja, hogy a földművelési minisztérium regionális fejlesztésért felelős főosztályának vezetője, Emil Pícha üzleti kapcsolatban állt a szintén júliusban letartóztatott Peter Kubával. A Roko ügynökség vezetőjét pénzmosással - azaz bűncselekményből származó pénz legalizációjával - gyanúsítják a hatóságok. A nyomozati irat alapján nála - és Bödörnél - kötött ki az Agrárkifizetési Ügynökségnél korábban dolgozó korrupt vezetőktől származó pénz egy része.

Pícha évek óta az államigazgatásban dolgozik, de korábban vállalkozóként is kipróbálta magát. 2001 és 2002 között ő volt az ügyvezetője az Europrojekt nevezetű cégnek, ahol a Kuba-féle Roko ügynökség társként szerepelt. A lap megpróbálta felvenni a kapcsolatot Píchával, hogy megkérdezze, milyen a kapcsolata Kubával, de a minisztérium elutasította a "személyes jellegű kérdések" megválaszolását.

Pícha 2012-től dolgozik a szaktárcánál, ahová a gazdasági minisztériumból érkezett. A földművelési tárcánál a regionális fejlesztésekért felelős főosztályvezető kabinevezetőjeként működött, egészen tavalyig, amikor is az SNS-es Gabriela Matečná miniszter a nevezett főosztály élére rakta.

Az agrártárca sajtóosztálya szerint a jelenlegi miniszternek, az OĽaNO-s Ján Mičovskýnak nem volt információja erről a Pícha-Kuba kapcsolatról, de állítólag a minisztérium nem is tervezi megvizsgálni a két személy viszonyát, mert a főosztályvezető már nem vállalkozik.

Kiderült az is, hogy a Pícha által irányított főosztály október elejétől a Veronika Remišová (Za ľudí) vezette beruházásokért és regionális fejlesztésért felelős minisztérium alá kerül.

Az Állattenyésztőnek nevezett ügyről júliusban úgy nyilatkozott a Legfelsőbb Bíróság egyik tagja, hogy az olyan kidolgozottságú korrupciós hálózatról rántotta le a leplet, ami páratlan az ország önállósodása óta. "Ez a korrupció és a pénzmosás gigászi gépezete volt. Teljességgel hihetetlen! És ez már 2006 óta működött. - tette hozzá Martin Bargela.

(Aktuality.sk)