Ismét akcióban a szerdahelyi nyomozók: több ezer adag füvet foglalhattak le Patonyréten

2020. szeptember 21. - 11:52 | Régió

Ezúttal egy marihuána ültetvényt számoltak fel a nyomozók.

Ismét akcióban a szerdahelyi nyomozók: több ezer adag füvet foglalhattak le Patonyréten
Helyszíni felvételek

A hajnali órákban egy Patonyrét kataszterében lévő tanyához szálltak ki a dunaszerdahelyi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozói és az eljárást vezető vizsgálótiszt, ahol egy fóliasátorban marihuánát termesztettek az ott lakók - értesült a Paraméter.

Előzetes becslés szerint több ezer adag marihuánát foglalhattak le a rendőrök. A növényt most egy pozsonyi laboratóriumba szállítják szakértői vizsgálatra, ahol megállapítják a növény hatóanyag tartalmát, abból pedig a pontos felhasználási adagszámot. Ha bebizonyosodik, hogy több ezer adag marihuánáról van szó, akkor a büntetési tétel 10-15 év is lehet.

A marihuána egyébként könnyűdrognak számít, birtoklásának büntetése pedig a politikusokat is megosztja. Jelenleg elutasítják a marihuána legalizálását, de még a dekriminalizálását is, tehát annak kérdését, hogy bűncselekménynek számítson-e, noha ez számos európai országban érvényben van.

Így viszont érvényben marad, hogy a rendőrség nem tehet mást, minthogy bűncselekménynek minősíti a birtoklását, amiért annak mennyiségétől, termesztésétől, valamint a vele való kereskedelem gyanújától függően kiszabható magas kiszabható büntetési tétel.

A múlt héten volt egy eset, amikor egy marihuána birtoklásáért két ügyben összesen 10,5 év börtönre ítélt 28 éves fiatalt Zuzana Čaputová elnöki kegyelemben részesített. A fiatalember először 2014-ben ítélték el három év felfüggesztett börtönre, amit 2016-ban viszont letöltendőre módosítottak, mikor ismét elkapták marihuánával. Akkor 7 és fél évet kapott, amiből a vizsgálati fogsággal együtt mostanra már csaknem 5 évet letöltött. A fennmaradó büntetést engedte el számára a köztársasági elnök.

(parameter)