Ismét elítélték az egykori banki alkalmazottat, aki megszívatta Kaliňákot!

2020. szeptember 9. - 10:40 | Belföld

Filip Rybaničot rendkívüli fellebbezését követően sem minősítette whistleblowernek, azaz leleplezőnek a bíróság - írja a SME. Neki köszönhetően derült fény arra, hogy Robert Kaliňák (Smer) volt belügyminiszter és az adócsalásért elítélt Ladislav Bašternák üzleteltek egymással.

Ismét elítélték az egykori banki alkalmazottat, aki megszívatta Kaliňákot!
Filip Rybanič (Archív feltétel - TASR)

Filip Rybanič Jozef Rajtár (SaS) parlamenti képviselő asszisztense volt amellett, hogy a Tatrabankánál dolgozott. Onnan szerzett meg olyan információkat, miszerint Robert Kaliňák magánszámláján megjelentek bizonyos összegek Ladislav Bašternáktól, márpedig a vele folytatott üzleti viszonyát az akkori belügyminiszter tagadta.

2018-ban első fokon három év börtönre ítélte a bíróság, amit öt évre felfüggesztettek, 2019 júniusában pedig a bíróság megerősítette a felfüggesztett börtönbüntetését. Rybanič rendkívüli fellebbezést nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, mely eltörölte az eredeti büntetést. Ezt követően került az ügy ismét a Pozsonyi Kerületi Bíróságra, mely pedig szedán ismét bűnösnek találta Rybaničot.

A bíró ítéletében meghagyta a három év felfüggesztettet, de egy évre csökkentette a próbaidőt, emellett egy 30 oldalas elemzés megírására kötelezte őt a banktitokról.

Peter Šamko, a szenátus elnöke az indoklásában elmondta azt is, hogy miért nem tartja Rybaničot ún. whistleblowernek. A whistleblowerek olyan személyek, akik információkat szivárogtatnak ki, jórészt olyan az intézménytől vagy cégtől, ahol dolgoznak, mégpedig azzal a céllal, hogy rámutassanak valamilyen hiányosságra vagy szabálytalanságokra.

A bíró indoklásában az EU erre vonatkozó irányelvét is idézte, mely szerint a whistleblowerek munkájuk során akadnak a kétes információkra, javarészt véletlenül. Az ő értelmezésében azonban Rybanič törvénytelenül, a banktitok megsértése útján jutott ehhez az információhoz.

A bíró hangsúlyozta, hogy ezen semmit nem változtat, hogy Kaliňák és Bašternák üzletelésének leleplezése esetleg a köz érdeke.

Rybanič ügyvédje jelezte, hogy ismét rendkívüli fellebbezést nyújtanak be. Az elítélt ugyan csalódott az ítélet miatt, úgy véli, megérte, hogy beletekintett Kaliňák számláiba.

"Azóta az ország egészen megváltozott és ezt ilyen szélesebb kontextusban kell értelmezni" - szögezte le, hozzátéve, magát továbbra is whistleblowernek tartja.

A SME kérdésére azzal is érvelt, hogy minden banki alkalmazott kötelessége a tranzakciók törvényességének ellenőrzése. Rybanič ma már nem dolgozik banki alkalmazottként, a bírósági ítélet része az is, hogy három évig nem láthat el semmi olyan funkciót, ahol banki titkokkal foglalkoznak.

Nem dolgozik egyszersmind már Jozef Rajtárnak sem, aki viszont megjelent a tárgyalásán, hogy támogassa őt.

(SME)