Ismét elnapolták a bejrúti robbanás ügyében folyó tárgyalást

2021. október 12. - 21:57 | Külföld

Három hét alatt immár másodszor napolták el kedden a tavaly augusztusi katasztrofális bejrúti robbanás ügyében folytatott nyomozást, miután Tarek Bitar vizsgálóbíró ellen két, kihallgatásra beidézett befolyásos politikus újabb panaszt nyújtott be. Egyikük, Ali Haszan Halil volt pénzügyminiszter ellen a bíró elfogatóparancsot is kiadott.

Ismét elnapolták a bejrúti robbanás ügyében folyó tárgyalást
-illusztráció- (Fotó: AP)

A befolyásos Hezbollah síita mozgalomhoz közel álló Halil a Maladín televíziónak adott interjúban kijelentette, hogy törvénytelennek tekinti, és nem veszi figyelembe a végzést.

A másik politikusnak, Gázi Zejter volt közfoglalkoztatási miniszternek szerdán kell megjelennie a kihallgatásra.

Szájed Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője hétfőn élesen bírálta Bitar bírót, és a leváltását követelte arra hivatkozva, hogy részrehajló, és politikailag motivált.

A Halíl elleni elfogatóparancs már a második, amelyet a nyomozás során egy volt miniszter ellen kiadtak. Az elsőt Juszef Finianosz volt munkaügyi miniszter, szintén a Hezbollah szövetségese ellen adták ki szeptemberben, amikor sorozatosan nem jelent meg a kihallgatáson.

A nyomozás előtt azóta állnak akadályok, amióta Tarek Bitar több befolyásos libanoni politikust ki akar hallgatni azzal a gyanúval, hogy tudomásuk volt a kikötőben tárolt, felrobbant vegyi anyagokról, de semmit sem tettek a katasztrófa megakadályozásáért.

Bitart szeptemberben három egykori miniszter már megpróbálta elmozdítani a posztjáról azzal, hogy részrehajlással vádolták meg, de a fellebbviteli bíróság elutasította a személye ellen kezdeményezett beadványokat.

A keddi kormányülésen több miniszter - közöttük a Hezbollah és az Amal síita mozgalom színeiben -, Bitar menesztését követelte a heves vitában, amelyet végül nem tudtak lezárni. A kormány szerdán ismét ülést tart.

2020. augusztus 4-én a bejrúti kikötő raktáraiban szakszerűtlenül tárolt több mint 2700 tonna ammónium-nitrát robbanásában több mint 200 ember halt meg és Bejrút több negyede romba dőlt.

Az áldozatok hozzátartozói és a károsultak közül sokan a hatalmon levő politikai osztályt vádolják korrupcióval és azokkal a mulasztásokkal, amelyek a robbanáshoz vezethettek. Széles körű az elégedetlenség amiatt, hogy több mint egy év elteltével még mindig nem sikerült a felelősöket megnevezni.

(MTI)

Címkék: bejrúti robbanás