Ismét emelkednek az üzemanyagárak, egyvalamitől viszont nem kell tartanunk!

2022. szeptember 5. - 09:58 | Belföld

Az üzemanyagok árának több héten át tartó csökkenése véget ért, és ismét drágulásra számíthatunk - írja a Hospodárske noviny.

Ismét emelkednek az üzemanyagárak, egyvalamitől viszont nem kell tartanunk!
Illusztráció

A háború kezdete óta jelentősen megnőttek az üzemanyagárak, noha ez az áremelkedés már azt megelőzően is elkezdődött. A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint a háború első hetében a 95-ös benzin szlovákiai átlagára 1,57 euró volt, míg a gázolajé 1,47 euró. Ehhez képest az eddigi maximumot június és július fordulóján tapasztalhattuk, amikor mindkét üzemanyag ára 1,946-ot tett ki.

A nyár folyamán több héten keresztül csökkenést tapasztalhattunk az árak terén, augusztus végén azonban bekövetkezett egy fordulat. Amikor a benzin még 1,729-re csökkent, a gázolaj hirtelen emelkedésnek indult és az 1,769-es árszintről 1,792 euróra ugrott. A benzin esetében legutóbb április volt ilyen "alacsony" az ár. A benzin és a gázolaj ára közti különbség utóbbi kárára soha nem volt ilyen magas.

Mivel azonban szakemberek ősszel is a földgáz és a kőolaj, valamint egyéb termékek árának emelkedésére számítanak, noha vélhetően ez az emelkedés most sem éri majd el a 2 eurót.

Az áremelkedést egyrészt a kínai kereslet okozza, másrészt az olajkitermelő országok (OPEC) politikai döntése arról, hogy nem növelik a termelést. Jelentős árcsökkenés ezzel szemben akkor várható, ha bekövetkezik a gazdasági visszaesés.

Haitham Al-Ghais, az OPEC főtitkára a múlt héten azt mondta, hogy nincs szabad kapacitásuk a megnövekedett kereslet kielégítésére. Becslésük szerint idén napi 3 millió hordóval nő a kereslet a kőolaj iránt, elsősorban amitt, hogy a kínai gazdaság a sorozatos lockdownok után ismét beindulni látszik.

Ján Pišta, a JPX elemzőcég munkatársa szerint az OPEC országok kvótával rendelkeznek ugyan az olajkitermelésre vonatkozóan, de most még azt sem tudják teljesíteni.

Az EU országai közül ma az Európai Bizottság adatai szerint Finnországban a legdrágább a benzin (2,122 €/l), míg Svédországban a gázolaj (2,429 €/l).Velük szemben viszont továbbra is Magyarországon a legolcsóbb a hatósági ár eredményeként (kb. 1,284 €, de csak hazaiaknak és korlátozásokkal). A gázolaj Máltán a legolcsóbb, 1,210 €/l

(HN)