Ismét erősödik az AIDS-járvány

2018. július 23. - 13:49 | Külföld

Csaknem 50 országban emelkedett a HIV-fertőzöttek száma - hangzott el a hétfőn kezdődött 22. Nemzetközi AIDS Konferencián Amszterdamban.

Ismét erősödik az AIDS-járvány
wikipédia

Mintegy 18 ezer kutató, aktivista, páciens és politikus gyűlt össze a holland nagyvárosban, hogy a világszerte jelen lévő HIV-járvány korlátok közé szorításának lehetőségeiről tárgyaljanak.
Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) eredeti, 2014-ben meghatározott célkitűzése az volt, hogy 2030-ig véget vessenek a HIV-vírus terjedésének. A cél azonban egyelőre nem tűnik elérhetőnek. A világ bizonyos országaiban és régióiban "azt látjuk, hogy a járvány ismét erősödik" - mondta el Linda Gail-Bekker, a Nemzetközi AIDS Társaság elnöke.

A péntekig tartó konferencia mottója "Gátakat ledönteni, hidakat építeni". Ennek keretében nemcsak új terápiákról tárgyalnak és tudományos újdonságokat mutatnak be a legnevesebb szakértők, hanem a páciensek alapvető jogairól is beszélnek, többek között arról, hogyan juthatnának hozzá a tesztekhez és kezelésekhez a világ leginkább veszélyeztetett csoportjai.
Jelenleg nagyjából 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában. Mintegy 60 százalékuk kap kezelést.

Az UNAIDS adatai szerint 2017-ben 1,8 millió új fertőzöttet regisztráltak, így az a cél, hogy az új fertőzöttek számát 2020-ig 500 ezerre szorítsák vissza, elérhetetlennek tűnik. Ugyanez érvényes arra a célkitűzésre is, hogy a halálos esetek számát 2020-ig szintén 500 ezer alá csökkentsék, hiszen évente egymillióan halnak meg AIDS-ben. "Megkongatjuk a vészharangokat" - mondta Michel Sidibe, az UNAIDS vezetője. Miközben Afrikában előrelépések tapasztalhatók, mintegy 50 országban jelentős mértékben nőtt az újonnan fertőzöttek száma.
"Az új regisztrált HIV-fertőzöttek száma legerőteljesebben a HIV által súlyosan fertőzött régiókban, Afrika keleti és déli területein csökkent, ahol 2010 óta 30 százalékkal esett vissza az új fertőzések száma" - hangsúlyozta az UNAIDS. Kelet-Európában és Közép-Ázsiában azonban megkétszereződött az új fertőzöttek éves száma.

Amszterdamban számos ismert személyiség támogatja az AIDS elleni harcot és vesz részt a fertőzöttek stigmatizálása elleni küzdelemben. A konferenciára várják Bill Clinton egykori amerikai elnököt, Harry herceget, Sir Elton John brit popsztárt és Conchita Wurst osztrák előadóművészt.

MTI

Címkék: AIDS, HIV