Ismét Fülekre érkezik a történelmi gőzmozdony által húzott nosztalgiavonat

2022. június 10. - 20:52 | Kultúra

A tavalyi rendkívüli érdeklődés után ismét Fülekre látogat a háború előtti időszak legnagyobb teljesítményű gőzmozdonya, a „Zöld Antal“ („Zelený Anton“) által húzott nosztalgiavonat, amely a több mint 150 éves, Zólyom – Fülek útvonalon fog közlekedni 2022. június 18-án.

Ismét Fülekre érkezik a történelmi gőzmozdony által húzott nosztalgiavonat

A „Nógrádi Expressz“ utasai meglátogathatják a füleki várat, a Városi Honismereti Múzeumot, valamint a római katolikus templomot és a ferences kolostorban berendezett kiállítást. A várban tárlatvezetés várja majd őket 11:30 és 13:30 órakor, ugyanúgy, mint a várhegy alatti légvédelmi óvóhelyen.

A templom és a kolostor csak vezetés keretében lesz megtekinthető 14:00 órától.

A Városi Múzeumban az állandó és az időszaki kiállítás egyéni látogatása áll rendelkezésre. A történelmi vonatra vásárolt jegy felmutatásával ingyenes a felsorolt nevezetességekbe való belépés. A nap folyamán lehetőség nyílik nógrádi regionális termékek vásárlására is helyi alkotóktól, a frissítőre vágyók pedig bizonyosan tudnak majd választani a „street food“ kínálatból. A Zólyomból induló vonat megáll Gyetván, Kriványban, Lónyabányán és Losoncon.

A fülekiek érdeklődés esetén vonatozhatnak a teljes útvonalon, illetve valamelyik szakaszán, vagy eljöhetnek megtekinteni a szerelvényt a vasútállomásra. Ezen felül a vonatnak lesz egy következő, Fülek – Losonc – Fülek közlekedési útvonala, amelyre külön jegy váltható a vonat érkezésének napján, 11:15 órától a nagyállomáson (információk a Füleki Vármúzeum Facebook oldalán). Érkezéskor és a délutáni induláskor az állomáson a Traditional Dixie Stompers jazz-zenekar játszik.

A rendezvény főszervezője a Turisztikai Nógrád és Polyána-hegyalja Területi Idegenforgalmi Szervezet, valamint a Besztercebányai Megyei Önkormányzat Régiófejlesztési Ügynöksége. Társszervezője Fülek város és a Füleki Vármúzeum.

Vonatjegy árak (retúrjegyek, amelyeket a https://www.zahoramizadolami.sk/podujatia-zazitky/novohradsky-expres/edate/2022-06-18 honlapon szükséges előzetesen megvásárolni):

Zólyom – Fülek: 20 €, kedvezményes: 16 €,
Gyetva – Fülek: 15 €, kedvezményes: 12 €,
Losonc – Fülek: 10 €, kedvezményes: 8 €.

Indulási és érkezési idők:

Zólyom – 8:35, érkezés Fülekre – 11:02
Fülek – 15:17, érkezés Zólyomba – 17:28

Fülek – Losonc külön jegy: 5 €, 6 éves korig ingyenes.

Indulási és érkezési idők:

Fülek (nagyállomás) – 13:20, érkezés Losoncra – 13:40
Losonc – 14:06, érkezés Fülekre (nagyállomás) – 14:26.

(-)

Címkék: nosztalgiavonat, Fülek