Ismét heves harcok dúlnak Kelet-Ukrajnában

2018. augusztus 23. - 15:55 | Külföld

Heves harcok zajlottak Ukrajna keleti részén - adta hírül csütörtökön az ukrán védelmi minisztérium, amelynek közlése szerint a szakadárok megöltek négy katonát és hetet megsebesítettek.

Ismét heves harcok dúlnak Kelet-Ukrajnában
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Hónapok óta nem volt ekkora vérveszteség Kelet-Ukrajnában.

A szakadárok kora reggel aknavetőkkel lőni kezdték az ukrán kormányerőket, megpróbálva áttörni a luhanszki régió frontvonalát - áll a védelmi minisztérium nyilatkozatában.

A szakadárok Luhanszkban ugyanakkor azt állítják, hogy a kormányerők támadtak rájuk.

A harc annak ellenére újult ki, hogy szerdai hír szerint a szeptember eleji iskolakezdésre tekintettel újabb tűzszünetben állapodtak meg a Donyec-medencére szólóan a kelet-ukrajnai válság rendezésére hivatott háromoldalú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport minszki ülésén. A megállapodást az Oroszország által támogatott luhanszki és donyecki szakadárok is elfogadták. A tűzszünet augusztus 29-ére virradóra lépne életbe.

A 2014 tavasza óta tartó harcok során a felek már számtalan tűzszünetet kötöttek, de egyik sem volt tartós. Az ENSZ adatai szerint több mint tízezren vesztették életüket Krím félsziget orosz megszállása után kezdődött kelet-ukrajnai háborúban.

(MTI)

Címkék: Donyec-medence, Ukrajna