Ismét kitüntették a komáromi kórházat a sztrókos betegek kezeléséért

2023. május 29. - 17:56 | Régió

Ismételten megkapta a legrangosabb elismerést, az Angels Award gyémánt fokozatát a komáromi Agel kórház neurológiai osztálya. A díjat az European Stroke Organisation ítéli oda a sztrók (CMP) kezelésében elért eredményekért. Idén 12 kórház kapta meg az elismerést. A siker egy jól kiépített rendszer eredménye, amely magában foglalja a kórházban dolgozó neurológusok, az intenzív osztályon és a többi részlegen dolgozó ápolók, a labortechnikusok, a radiológusok együttműködését a többi partnerrel, főként a mentősökkel - tájékoztatott Eva Hanáčková, a neurológiai osztály főorvosa.

Ismét kitüntették a komáromi kórházat a sztrókos betegek kezeléséért
Illusztrációs felvétel (TASR)

2022-ben 291 páciens került sztrókkal a komáromi kórház neurológiai osztályára, 242-en közülük akut agyi infarktussal, 17 páciensnek átmeneti iszkémiás rohama volt, 32 beteg pedig agyvérzést szenvedett. A 242 beteg közül 114-nél végeztek szisztémás trombolízis kezelést. A trombolízis aránya elérte a 47,1 százalékot, ami jóval a átlag felett van – közölte Hanáčková.

A betegek 49,1 százalékánál alkalmazták a kezelést a kórházba érkezéstől számított 20 percen belül; a kezelés megkezdéséig átlagosan 23 perc telt el. A CMP-betegek 95 százalékánál vizsgálatot végeztek a szövődmények megelőzésére. Hanáčková tájékoztatása szerint a betegek 95,7 százalékát a másodlagos agyi infarktus megelőzésére beállított gyógyszeres kezeléssel engedték haza a neurológiáról.

Az agyvérzéses esetek előfordulása enyhén emelkedik – erősítette meg Hanáčková. Ennek több oka is van: a helytelen életmód, a mozgás- és az alváshiány, a krónikus stressz, a megelőző vizsgálatok elhanyagolása. Az olyan civilizációs betegségek, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint vagy a cukorbetegség hónapokig, évekig észrevétlenül károsíthatják az ereket. A Komáromi járásban a stroke gyakrabban érinti a férfiakat, a betegek átlagéletkora 70 év. A legfiatalabb agyi infarktusos beteg 15 éves volt.

TASR