Ismét öngyilkos merénylő robbantott Rakkában

2019. június 2. - 11:45 | Külföld

Legalább tíz ember halt meg egy öngyilkos merénylő által végrehajtott robbantásban szombaton az észak-szíriai Rakkában, az Iszlám Állam terrorszervezet egykori székhelyén - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A halálos áldozatok között van a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) öt harcosa is, miután a támadó az SDF egyik ellenőrző pontjánál repítette levegőbe robbanóanyaggal megrakott autóját. A Washington támogatását élvező, kurd és arab erőkből álló SDF foglalta vissza a várost az Iszlám Államtól 2017 októberében.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője szerint a merényletnek 20 sebesültje is volt. A robbantás a belvárosi al-Naím körtéren történt, ahol uralma idején az Iszlám Állam nyilvános lefejezéseket és más kegyetlenségeket hajtott végre.

Előzőleg a város egy másik részében is robbantás történt, de annak csak sebesültjei voltak.

Az SDF idén március 23-án jelentette be, hogy végső vereséget mért a terrorszervezet 2014-ben kikiáltott "kalifátusára", miután az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával heves harcokban sikerült visszafoglalnia a dzsihadisták utolsó zárvány területeit is Szíria keleti határánál.

Teljes katonai veresége óta az Iszlám Állam "földalatti" szervezetként újította meg tevékenységét, és az általa korábban ellenőrzött területeken "alvó sejteket" hozott létre, amelyek időről időre terrorcselekményeket követnek el. Idén április 9-én ugyancsak Rakkában 13 ember halt meg egy az Iszlám Állam által vállalt kettős robbantásos merényletben. Az áldozatok többsége civil volt.


MTI