Ismét sikeres volt a Palóc Húsvét a Füleki Várban

2019. április 24. - 11:31 | Kultúra

A kedvezőtlen időjárás ellenére is nagy érdeklődés kísérte a Palóc Húsvét a Füleki Várban tizennegyedik évfolyamát. A rendezvény több mint 1 400 látogatót vonzott, nagy részük turista volt, akik a húsvéthétfőt Füleken töltötték.

Ismét sikeres volt a Palóc Húsvét a Füleki Várban
Kattints további fotókért

Nógrád egyik legnépszerűbb húsvéti rendezvénye, melynek szervezője a Füleki Városi Művelődési Központ, április 22-én a programok széles skáláját kínálta az érdeklődőknek. A palóc hagyományokat elsősorban a helyi kézművesek, valamint a fellépő csoportok mutatták be. A látogatók a Motolla Kézműves Műhely tagjainál kipróbálhattak négy különböző tojásdíszítési technikát, továbbá mézeskalács-díszítést és népibútor-festési technikákat. A rendezvényen fazekaszaluzsányi kézművesek is részt vettek, akiknél a drótozás alapjait sajátíthatták el az érdeklődők, illetve megcsodálhatták a szalmával díszített hímes tojásokat. Színpadra lépett a helyi Kis Rakonca és Rakonca néptáncegyüttes, továbbá a helyi és környékbeli csoportok: a füleki Foncsik és losonci Galáris énekegyüttesek, a File Banda és a salgótarjáni Dobroda zenekar. A rendezvényen színpadra lépett a besztercebányai Ján Mak zenekara és vendégei, s koncertet adott a budapesti Herczku Ági és a Banda formáció is. A rendezvény kísérőprogramjai között volt vásár, lovagoltatás, kézzel hajtott körhinta. A Füleki Farkasoknál az íjászatot, a Pro Gaudiónál az arcfestést próbálhatták ki a gyerekek, a MeseFigurák bábszínház Mesekuckójában ügyességi játékok és meseelőadás várta a kicsiket. A Banya-társaságnak köszönhetően nem hiányzott a hagyományos palóc ételkóstoló, de volt ételszentelés és – természetesen – húsvéti locsolkodás is.

Az érdeklődők a nap folyamán a Füleki Vármúzeum állandó kiállításait és a XVIII. Nemzetközi Magyar Fotószalon Kiállítása című időszaki tárlatot tekinthették meg a vár Bebek-tornyában. A rendezvény társszervezői a Közhasznú Szolgáltatások és a Füleki Vármúzeum volt. Az idei Palóc Húsvét további kilenc partner közreműködésével jött létre. A rendezvény a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

(-)