Ismét Šutaj Eštoknak adott igazat a bíróság, Čurilla egyik kollégája is szolgálaton kívül marad

2023. november 29. - 14:14 | Belföld

Pavol Ďurka, a belügyi inspekció tisztviselője sem folytathatja munkavégzését, aki Ján Čurilla NAKA-nyomozóval és társaival működött együtt.

Ismét Šutaj Eštoknak adott igazat a bíróság, Čurilla egyik kollégája is szolgálaton kívül marad
Matúš Šutaj Eštok (Fotó: TASR)

A Pozsony IV Városi Bíróság nem hagyta helyben a felfüggesztése ellen benyújtott javaslatot, és a belügyminiszternek adott igazat. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a városi bíróság döntését azzal indokolta, hogy ez nem a polgári bíróság hatáskörébe tartozik. Közölte továbbá, hogy a rendkívüli intézkedés esetleges kibocsátásával beavatkozna más szervek közhatalmának gyakorlásába.

„A törvény szerint járok el, amit újabb bírósági határozat bizonyított” – büszkélkedett a Facebook-oldalán Matúš Šutaj Eštok azt követően, hogy ismertté vált a bíróság határozata.

A bíróság Ján Čurilla esetében is elutasító választ adott, Branko Kišš korábbi rendőrfőkapitány-helyettest és Štefan Mašin NAKA-nyomozót viszont visszahelyezte a szolgálatba.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter még októberben döntött úgy, hogy szolgálaton kívül helyezi Ján Čurillát és a hozzá közel álló nyomozókat. Mindezt arra a törvényre hivatkozva tette, amely szerint ideiglenesen fel kell függeszteni azt a rendőrt, akit megalapozottan gyanúsítanak bűncselekmény elkövetésével. Kubina akkor érvénytelennek minősítette Šutaj Eštok parancsát rámutatva, hogy mivel az érintett nyomozók védett bejelentői státuszban részesültek, a szolgálaton kívül helyezésükhöz szükséges az illetékes hivatal engedélye is, ez viszont nem történt meg. A bejelentők védelmére létrehozott hivatal is közölte, hogy a belügyminisztériumnak hozzá kellett volna fordulnia az ügyben. Šutaj Eštok úgy véli, a döntésével nem követett el törvénysértést.


-para-