Ismét terítéken a vasárnapi boltzár – újabb ötlettel álltak elő, hogy hogyan is nézne ki

2023. november 28. - 12:57 | Belföld

Már évek óta vita tárgyát képezi a vasárnapi boltzár bevezetése, most pedig ismét tárgyalni fog róla a parlament.

Ismét terítéken a vasárnapi boltzár – újabb ötlettel álltak elő, hogy hogyan is nézne ki
Fotó: TASR

Míg a bolti alkalmazottak egy része szívesen fogadná a szabadnapot a hét utolsó napján, vannak olyanok is, akiknek nem jelent gondot vasárnap is kiszolgálni a vásárlókat, hiszen ezáltal nem kevés járulékkal tudják megtoldani fizetésüket. A vásárlók oldaláról olyan érvek érkeznek, hogy sokan hétvégére hagyják a nagybevásárlásokat, és ha vasárnap bezárnának az üzletek, akkor hétközben tele lennének.

Az évek során az emberek véleménye is változott a témával kapcsolatban. Míg 2020-ban, a koronavírus-járvány idején a Focus ügynökség által megkérdezett emberek háromnegyede támogatta a vasárnapi boltzárt, addig 2023 nyarára megváltozott a helyzet – az AKO felmérése szerint a megkérdezettek 64 százaléka nem támogatta, hogy vasárnap zárva maradjanak a boltok.

Jelenleg Anna Záborská és Richard Vašečka (mindketten KÚ) javaslata szerepel a parlament előtt, amely szerint bezárnának az üzletek vasárnaponként Szlovákiában, de egy évben lenne négy olyan vasárnap, amikor kinyithatnának – mégpedig az iskolakezdés előtti utolsó vasárnapon, valamint a karácsony előtti három adventi vasárnapon. Ha viszont a harmadik vasárnap szentestére jön ki, akkor az üzletek csak 12-ig tarthatnának nyitva. A képviselők azt javasolják, hogy a törvény 2025-től lépjen érvénybe.

Záborská és Vašečka azzal érvel, hogy a vasárnapi munkavégzés a nők esetében, akik a kiskereskedelmi alkalmazottak 80 százalékát teszik ki, nem teszi lehetővé, hogy szabadnapjukat a családdal töltsék. Emellett felhívták rá a figyelmet, hogy gazdasági és statisztikai szempontból a hét összes napja közül épp a vasárnap hozza a legkisebb bevételt az üzleteknek. Rámutatnak továbbá, hogy teljes vagy részleges boltzár van érvényben többek közt Ausztriában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Dániában, Norvégiában, Görögországban, Máltán, Spanyolországban vagy Lengyelországban. Emellett az energiaspórolást is szem előtt tartják.


(Pluska)