Ismét a túltermelés réme gyengíti az olajárat

2016. március 14. - 16:50 | Külföld

Ismét esett az olajár a túltermelési aggodalmak miatt, miután Irán egyértelművé tette, hogy termelése növelésére törekszik és nem kíván részt venni a nagy olajtermelők termelésbefagyasztó megállapodásában.

Ismét a túltermelés réme gyengíti az olajárat
Fotó: Telegraph - illusztráció

A Brent nyersolaj és az amerikai WTI nyersolaj is egy heti nyereségét adta le hétfőn az iráni bejelentésre. A Brent nyersolaj délután európai idő szerint fél négykor hordónként 39,16 dolláron állt, 3,05 százalékkal napi kezdőára alatt, az amerikai WTI nyersolaj pedig 36,91 dolláron, 4,13 százalékos gyengüléssel. A Brent legalacsonyabb hétfői ára 38,66 dollár, a WTI legalacsonyabb ára pedig 36,69 dollár volt.

Irán olajipari minisztere Bijan Zanganeh kijelentette, hogy országának nem áll szándékában csatlakozni a termelésbefagyasztási megállapodáshoz egészen addig, amíg el nem éri a napi négymillió hordós termelést, ami mintegy harmadával haladja meg a jelenlegi szintet. Ez napi egymillió hordóval növelné a világpiaci túlkínálatot.

A Teheránban tartózkodó orosz energetikai miniszter, Alekszandr Novak az iráni olajipari miniszterrel folytatott megbeszéléseket követően a Shana iráni olajipari hírügynökségnek kijelentette, hogy Iránt mentesíteni kellene a termelésbefagyasztási megállapodás hatálya alól. A nagyobb olajtermelőknek össze kellene hangolniuk a kitermelést - fogalmazott az orosz miniszter. Mivel azonban Irán termelése a szankciók miatt visszaesett, teljes mértékben megértjük törekvését a termelés visszaállítására az eredeti szintre és piacainak a visszaszerzésére, mielőtt csatlakozna a megállapodáshoz - tette hozzá.

Ha Irán megvalósítja termelésnövelési tervét, könnyen előfordulhat, hogy a termelésbefagyasztási megállapodás résztvevői is elállnak ígéretüktől, mivel azt eleve Irán csatlakozását feltételezve tették meg.

Irán megállapodásban való részvétele és kitermelésének a befagyasztása nélkül a többiek sem fogják tétlenül átengedni piaci részesedésüket - mutatott rá elemzésében az Energy Management Institute piackutató intézet.

Irán bejelentése annál inkább is zavaró, mivel a jelek szerint csak nehezen tud piacot találni olaja számára. A Nemzetközi Energiaügynökség, az IEA (International Energy Institute) múlt heti jelentése szerint mintegy 72 millió hordó iráni olajat tárolnak tengereken tankerekben, többet, mint a szankciók feloldásakor januárban.

Amennyiben az olajárak esését az az elgondolás állította meg, hogy az OPEC-tagok és a szervezeten kívüli termelők korlátozzák a kitermelést, hát akkor ennek most vége - írja elemzésében a PVM brókercég.

Amit most látunk, az a Brent-olajár 17 százalékos egy havi emelkedésének korrekciója - mondta Edward Bell, az Emirates NBD elemzője. Az, hogy az amerikai termelő kutak száma folyamatosan csökken - a múlt héten már a tizenkettedik hete -, nem jelent akkora változást a fundamentális tényezőkben, ami az árak emelkedését idézhetné elő - mutatott rá. Már csak azért sem, mert a kutak számának a csökkenése nem feltétlenül jelenti a kitermelés csökkenését is. Az amerikai termelők egyre hatékonyabbak és ennek köszönhető, hogy a termelés megmaradt a napi 9 millió hordó felett.

(MTI)

Címkék: olajár, olaj, Irán