Ismét tüntetnek Budapesten - Füstbomba repült a rendőrsorfalba, könnygázzal válaszoltak!

Két tüntetést is meghirdettek csütörtökön a túlóratörvény ellen. Az egyiket a Szabad Egyetem és Hallgatói Szakszervezet szervezte a Kossuth téren öt órától, a másikat a Momentum a Szabadság téren fél hattól. 

Ismét tüntetnek Budapesten - Füstbomba repült a rendőrsorfalba, könnygázzal válaszoltak!
Fotók: 444.hu, ill. MTI - További fotókért kattints!

"Csodás évünk volt ismét: sikerült eltüntetnünk az országból a Soros-egyetemet, megmenteni a médiát a baloldali hegemóniától, megszüntetni a gender nevű úgynevezett “egyetemi szakot” és lehetővé tenni a munkavállalóknak, hogy többet dolgozzanak mindenkinél (hiszen szorgalmas nemzet a magyar)! Gyarapodnak nemzeti tőkéseink, megfelelő kezekbe kerültek a bíróságok, láthatatlanná tettük a hajléktalanokat és megmenekültünk a migránsoktól is" – írták a diáktüntetés szervezői.

A Momentum demonstrációja fél hatkor kezdődött a Szabadság téren, ahonnan átvonultak a Kossuth téren tüntető diákokhoz. "Tegnap este megindult valami az országban! Itt az idő a cselekvésre, itt az idő, hogy felkeljünk a kanapékból és kimenjünk az utcára. Meg kell mutatnunk, hogy elegünk van, meg kell mutatni, hogy nem félünk és nem leszünk rabszolgák" - olvasható az esemény felhívásában. 

Az Index tudósítása  szerint a hat után a több mint ezer fősre duzzadó, főként fiatalokból álló tömeg dobosok vezetésével elindult a Margit híd felé. Átvonultak a hídon Budára, ahol a Bem rakparton elmentek a Lánchídig, ott pedig visszajöttek Pestre. Az Andrássy úton az Oktogonig mentek, ahonnan a körúton vonultak vissza a Parlamenthez. Este kilenckor is közel ezren lehettek.

Többen is füstbombákat használtak, néhányat, és palackokat is bedobtak a főbejárat lépcsőjén álló rendőrsorfalba. Ezek után a sisakos rohamrendőrök jöttek előre, volt egy kisebb tülekedés is, de azóta megint farkasszemet néznek a tüntetők és a rendőrök. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke elismerte a Hvg.hu-nak, hogy ő volt az egyik, aki füstbombát dobott a rendőrökre. Azt mondta, nem bánja...

A tömegből többen elindultak a déli kapu felé, ahol a rendőrök sorfallal zárták el az utat a karácsonyfa felé. Az egysoros sorfalon többen megpróbáltak átjutni, egy fiatal lány egy jobbikos zászlóval elesett. Nagyjából két tucatnyian próbáltak áttörni ezen a részen a sorfalon, könnygázt is használtak ellenük a rendőrök.

A szervezők folyamatosan bemondták az elejétől kezdve, hogy ez egy erőszakmentes tüntetés, senki ne érjen a rendőrökhöz. Azt is bemondták, hogy nem a rendőrök ellen vannak, ők is túlóráznak. A téren a dobosok azt kiabálták, hogy „Nem leszünk rabszolgák!", mások azt, hogy „Túlórázunk!".

Folyamatos a sípolás, és a skandálások, például a „Bűnözőket védtek!", „Orbán, takarodj!". Vannak, akik gázmaszkban állnak a tömeg elején, időnként bedobnak füstbombát a lépcső tetejére. Mások viszont azt kiabálták nekik, hogy „Ne dobáld a rendőröket!".

Felszólalt Tamás Gáspár Miklós filozófus is. Olyan rendszert hoztak létre, ami kiszolgálja a multikat és nem biztosít megfelelő jogokat a magyar munkavállalóknak, mondta. Szerinte ennek a korszaknak most jött el a vége.

„Az a tény, hogy diákok, értelmiségiek, szakszervezetek egyértelműen föllépnek az önkény ellen, ez új dolog Magyarországon. Új, és remélhetőleg nem fog rövid ideig tartani... Szeretjük a magyar népet, a részei vagyunk, és nem tudnak minket szembeállítani a megtévesztettekkel. Szolidaritást akarunk, békét és boldog életet, nem gyűlölünk senkit – mondta a filozófus.

(Index)