Isten, áldd meg a szlovákiait! A narkótól hangos parlamentben elénekelték a himnuszt, aztán hazamentek a legények

2020. január 21. - 17:57 | Belföld

Zúzós napja volt ma a parlamenti képviselőknek. Nagy lendülettel belevágtak a januári ülésszakba, ami aztán mindössze egyetlen napig tartott. Melózni nem nagyon kellett, helyette az országgyűlésben kitárgyaltak pár drogfajtát  és még lementek dalárdába is: a képviselők himnuszénekléssel zárták azt az ülést, amelynek egyetlen programpontja volt, de az sem fogadták el. 

Isten, áldd meg a szlovákiait! A narkótól hangos parlamentben elénekelték a himnuszt, aztán hazamentek a legények
Facebook (Igor Matovic)

Eredetileg a birtokrendezésről szóló, Zuzana Čaputová államfő által korábban megvétózott törvénymódosítást tárgyalta volna újra a törvényhozás. Ezt a javaslatot a Földművelésügyi Minisztérium terjesztette a parlament elé azzal a céllal, hogy megszüntesse a földtulajdon felaprózódását. Azonban a plénum kedden nem törte meg az elnöki vétót, vagyis nem került elfogadásra a megvétózott jogszabály.

A parlament 57. ülésének programja 70 pontból állt volna, de ebből nem lett semmi sem. Az SNS, a Smer és a Híd javaslatára ejtették az összes programpontot, kivéve a megvétózott törvényt, amit viszont nem sikerült rendezni, győzött az elnöki szándék.

Így aztán a képviselők nem szavaztak többek között arról a kormányhatározatról sem, amely Dana Meagert javasolja kinevezni a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) igazgatóhelyettesi posztjára. Nem került napirendre a befektetési arany hazaszállításáról szóló javaslat sem. Ejtettek továbbá több tíz, korábban elnapolt, javarészt ellenzéki javaslatot is.

Ahogy arról beszámoltunk, azért egy kis cirkusz belefért a keddi tanácskozásba. Andrej Danko házelnök elmondta híres narkós szövegét, aminek fő mondanivalója, hogy részéről nincs itt semmiféle riszpekt az államfő irányában, különben is, ő a nyugati oldalt képviseli. Erre meg a maga módján reagált Igor Matovič, a törvényhozási rap beefekben jártas honatyája, aki részegnek titulálta a nemzetiek vezérkari főnökét.

Móka, kacagás, függöny. Már csak pár hét és dönthetünk arról, melyik mókamestert tapsoljuk vissza a világot jelentő pulpitusra.

TASR/sp