Isten malma, Tisztítótűz, Vihar – Hogyan keletkeznek a NAKA-akciók fedőnevei?

2020. december 4. - 15:27 | Belföld

A rendőrség a közösségi oldalán adott választ arra, hogy ki találja ki a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) akcióinak fedőneveit, mit jelentenek és, hogy a jövőben a nyilvánosság is adhat-e tippeket.

Isten malma, Tisztítótűz, Vihar – Hogyan keletkeznek a NAKA-akciók fedőnevei?
Fotó: Rendőrség (Facebook)

A név fedésre szolgál, nem arra, hogy attraktív legyen

Az akciók neve fedésre szolgál, ebből kifolyólag nem az a lényeg, hogy attraktív legyen a medializálás szempontjából. A fedőnévnek érthetőnek kell lennie abban a rendőrségi körben, amely dolgozik az ügyön. Továbbá nem fedheti fel az akció irányultságát, és nem lehet vulgáris. A fedőnevek használata nem újdonság, már évek óta alkalmazzák.

Mi derül ki a névből?

A fedőnév kiemelheti az akció fontosságát, az érintett személyek jellemzőit, a helyzetet, amire vonatkozik, vagy teljesen semleges is lehet. Ez teljesen individuális, lényegében nem vonatkoznak rá semmilyen szabályok.

Ki találja ki a fedőneveket?

Az akciók fedőnevét az operatív alkalmazottak határozzák meg, hogy a nyilvánosságra hozatalig fedjék az akció irányultságát az illetéktelen személyek előtt.

A nyilvánosság mint névadó

A rendőrség szerint a nyilvánosság nem javasolhat fedőneveket, ugyanis a nyilvánosságra hozatalig nem is tudhatnak az akció létezéséről.


-para-

Címkék: NAKA, fedőnév