„Istenem! Egy hajó!” - ilyen pánik uralkodott a Hableányt letaroló gyilkos Vikingen

Megrendítő hanganyagot rögzítettek a Viking fedélzeti műszerei a május 29-i budapesti hajóbalesetkor, amelyek pánikról tanúskodnak.

„Istenem! Egy hajó!” - ilyen pánik uralkodott a Hableányt letaroló gyilkos Vikingen
Fotó: MTI

A Viking Sigyn szállodahajó feketedoboza mindent rögzített, ami a 28 halálos áldozatot követelő tömegkatasztrófa pillanataiban történt. A hangfelvétel perdöntő bizonyítéka lehet annak, hogy kikapcsolták a radar vészjelző hangját. Elsőként egy kétségbeesett nő kiabálását lehet hallani, aki istenhez fohászkodik. A hölgy hamarabb észlelte a bajt, mint az ukrán kapitány. -  írja a Blikk.

Az egyik berendezés rögzítette a Viking navigációs adatait és a kormányállásban elhangzott összes szót is, és a felvételeken angolul, németül és oroszul hallhatóak a kétségbeesett mondatok. 

Közvetlenül a baleset előtt kiabálás hallatszik. Egy női hang kétségbeesve sikítja: „Istenem! Egy hajó!” Három másodperccel később egy férfi kiabál: „Hajó, hajó!” Újabb két másodperc elteltével egy másik férfihang: „Ajajaj!” 

Ezután hallható a felvételen egy újabb angolul sikoltozó nő: „Elütöttél egy hajót!”Erre kérdez vissza szintén angolul egy férfi: „Micsoda?!” Ezt követően a hangfelvételen folyamatos telefoncsörgés hallható. Egy perccel és néhány másodperccel az ütközés után hangzik fel magyarul és németül elsőként a riasztás: „Ember a vízben a Margitszigetnél!” 

Innentől másodpercenként hallható a rádió hangja: „Felborult egy hajó!”

Kiderült az is, hogy a Viking radarképe már másfél perccel az ütközés előtt jelezte, hogy a Hableány vészesen közel van.

(Blikk.hu)