István királyra emlékeztek Nagymegyeren

2019. augusztus 18. - 20:50 | Régió

Augusztus 20-a az egyik legrégibb magyar ünnepnap, Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás napja, melynek tiszteletére koszorúzási ünnepséget tartottak Nagymegyeren.

István királyra emlékeztek Nagymegyeren
Fotók: a szerző- További felvételekért kattints!

Valamennyien tudjuk, az államalapítás nem ünnepről, hanem sok és kemény munkáról szólt. Tudjuk azt is, hogy nagy királyunk elgondolásait, döntéseit megannyi tényező nehezítette. Sokan reménykedtek akkor a király és az ország bukásában. István király mégsem hátrált meg, s a történelem fényesen igazolta ezt a bátorságot. Ahogy István király emelt fővel, szilárd hittel állt Koppány előtt, úgy kell nekünk is összefogással kitartanunk magyarságunk és elveink mellett. E gondolatok jegyében nyitották meg koszorúzási ünnepségüket a XXIX. Szent István kulturális napok keretében a nagymegyeriek, tegnap este.

Az ünnepség kezdetekor a nemesócsai fúvószenekart, valamint Marton Csaba szavalatát hallhattuk. Az ünnepségen többek közt részt vett Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége képviseletében Jankovics Gyula tanácsos, a testvértelepülések képviseletében Ábrahámhegy, Bácsalmás, Mecsér és Tápiógyörgye küldöttsége, a Csemadok Országos Tanács, valamint a Területi Választmány képviselői.

Ünnepi beszédet mondott Herdics György címzetes apát. Az egyház a Példabeszédek könyvéből vett tanácsait idézte:

„Nagy gonddal őrizd a szívedet, mert hiszen belőle indul ki az élet! Tartsd távol magadtól a száj hamisságát, egyenest előre nézzen a szemed, legyen egyenes a szemed pillantása, egyengess sima utat a lábadnak, legyenek biztosak mind az útjaid, se jobbra, se balra ne térj le az útról!”

Elmondta, István személyiségének jellegzetes jegyei már fiatalkorában megmutatkoztak, ezt bizonyítják a fennmaradt, német császári írnokok által írt oklevelek is, amelyekben a fiatal uralkodót nem a szokásos dicsőséges, legyőzhetetlen jelzővel illetik, hanem kegyesnek és legjámborabbnak mondják. A keresztény uralkodó eszményét valósította meg.

Szent István király szobrának megkoszorúzásában közreműködött a nemesócsai fúvószenekar. Nagymegyer város koszorúját Holényi Gergő polgármester és Lapos Ildikó alpolgármester helyezte el.

SzC