Iszlám Állam - 50 millió euró értékű drogszállítmányt foglaltak le az olasz hatóságok

Az olasz hatóságok lefoglalták az Iszlám Állam terrorszervezet egy 50 millió euró értékű drogszállítmányát, amelyet a dzsihadisták szervezetük finanszírozására és harcosaik állóképességének növelésére szántak - közölte pénteken az olasz vámhatóság.

A kábítószer-szállítmányra a dél-olaszországi Gioia Tauro kikötővárosban csaptak le. A hatóságok 24 millió darab tramadol tablettát találtak. Egy tabletta ára nagyjából 600 forintnak felel meg.

A tramadol nagyon erős opioid fájdalomcsillapító, amely, nem úgy mint például a morfium vagy heroin, nem "bénítja meg" az embert. Alacsonyabb a hozzászokás és függőség kialakulásának lehetősége is, miközben a hatását - dózistól függően - több órán keresztül fejti ki. A fájdalomcsillapítónak azonban számos mellékhatása lehet, például lelassult légzés, lelassult pulzus, emésztési problémák, hányinger és szédülés.

A kábítószereket Indiából küldték Líbiába - közölték az olasz hatóságok, hozzátéve, hogy egy hasonló szállítmányt hat hónapja foglaltak le az északnyugat-olaszországi Genovában.

Az olasz hatóságok szerint az Iszlám Állam fegyveresei előszeretettel használják a drogot élénkítőszerként, illetve arra, hogy növeljék fizikai állóképességüket. A tramandol tablettákat "harcosok drogjának" is nevezik - tudatták illetékesek.

A rajtaütést az olasz maffiaellenes ügyészség koordinálta az Egyesült Államok drogellenes hivatalának (DEA) segítségével.

MTI/para