Iszlamistákat lepleztek le a német hadseregben

2016. november 5. - 17:55 | Külföld

A német kormány 2017 júliusától kezdődően biztonsági vizsgálatnak vetné alá az újoncokat, miután a katonai elhárító szolgálat (MAD) 20 iszlamistát azonosított a német hadseregben, a Bundeswehrben - közölte a Funke médiacsoport szombaton.

A katonai elhárító szolgálat szóvivője megerősítette ezt a számadatot és hozzáfűzte, hogy további 60 ügyben folytatnak vizsgálatot.

A Funke médiacsoport szerint az elkövetkező hetekben a német parlament elé kerülő törvényjavaslat értelmében minden újoncot átvilágítanának, ezzel is elejét véve annak, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet tagjai beszivároghassanak a hadsereg soraiba és fegyveres kiképzést kaphassanak.

A MAD szóvivője szerint a német toborzóirodákhoz több kérelem érkezett be olyan emberektől, akik mindössze néhány hónapra akartak belépni a hadseregbe és erős érdeklődést mutattak az intenzív fegyveres kiképzés iránt. Hozzáfűzte: a szolgálatot aggasztja az Iszlám Állam 2014 júliusában az interneten közzétett felhívása, amelyben a terrorszervezet a katonai kiképzést kapott iszlamistákat arra szólította fel, hogy csatlakozzanak soraihoz, más támogatóit pedig arra bíztatta, hogy tanuljanak meg lőni és ismerkedjenek a fegyverek kezelésével.

A német biztonsági szolgálatoknál a nyáron történt két iszlamista hátterű támadást követően magas készültségi fokozatot léptettek életbe.Tavaly mintegy 900 ezer illegális bevándorló érkezett Németországba, és a kezdeti befogadó hangulat ellenére időközben biztonsági aggályok merültek fel.

A múlt héten a német rendőrség őrizetbe vett egy szíriai férfit Berlinben, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam tagja. Októberben egy másik szíriai menekültet fogott el a rendőrség, akinek lakásában robbanóanyagot fedeztek fel és a hatóságok szerint Berlinben készült merényletet elkövetni.

(MTI)