Itt az alkalom, hogy kezdjenek valamit az ollétejedi kultúrházzal!

A kissé félreeső, mostoha helyzetben lévő városrész kultúrháza jövőre megújulhat, ha megvalósulnak az ígéretek.

Itt az alkalom, hogy kezdjenek valamit az ollétejedi kultúrházzal!
Fotók: Paraméter

„Egy buszmegállón, egy zebrán és a városrész két végében álló sebességmérőn kívül Dunaszerdahely mintha teljesen magára hagyta volna a 63-as főút túloldalára szorult szeletkéjét. Nincs egy üzlet, sem egy patika, sem egy park” – írtuk néhány hónapja, amikor a gumiégetővel szembeni összefogáson felbuzdulva Herceg Andrea képviselő, és az aláírásgyűjtéseket kezdeményező Ollé Mónika egy harmadik helyi társukkal, Simon Hildával együtt indítványozták az Pro Ollétejed Polgári Társulás létrejöttét.

A társulást az ősz folyamán bejegyezték, Ollé Mónika elmondása szerint pedig azóta mintegy 50 tagja lett.

A céljuk az volna, hogy a társuláson keresztül egyrészt hatékonyabban képviselhessék a városrész lakosainak érdekeit a városvezetéssel szemben, másrészt saját akciókkal és rendezvényekkel pezsdítsék fel kicsit az ollétejedi életet, és kovácsolják össze a helyi közösséget.

A keddi képviselő-testületi ülésen tárgyalták azt a javaslatot, melynek értelmében az ollétejedi kultúrház épülete és udvara átkerül a Csaplár Benedek VMK hatásköréből a Municipal Real Estate városi szupercéghez. Ennek az az oka, hogy a VMK nem tudja hasznát venni az ollétejedi épületnek.

„Ebben a formában, ahogy az ollétejedi kultúrház most üzemel, teljesen kihasználatlan. Ha egy új élet kezdődhetne itt, mindenképp támogatnám” – jegyezte meg Ibolya Ildikó, a VMK igazgatónője.

Hozzátette, hogy voltak próbálkozásaik, kivittek Ollétejedbe néhány akciót, például Mikulásvárót vagy gyereknapot, de alig volt, aki megjelent rajtuk.

„A testület egy korábbi döntése alapján 20 euróért kibérelhették a lakosok családi rendezvényekre. Kitakarítva vehették át, tisztálkodási eszközökkel felszerelve, de nem igényelték. Évente egyszer vagy egyszer sem vették igénybe” – folytatta.

Amióta pedig elhunyt a kultúrház korábbi gondnoka, nincs, ki gondját viselné az épületnek. Ibolya Ildikó úgy látja, egy alulról jövő kezdeményezés, mint a polgári társulás életet lehelhet bele.

Nyáron itt is gyűjtötték az aláírásokat a gumiégető ellen

Egyelőre nem tudni, hogy konkrétan miben segítheti a Municipal a kultúrház működését, mindenesetre a felújítását levezényelheti, és az emberi erőforrásai is széleskörűbbek.

Nem világos egyelőre az sem, hogy mikor újíthatják fel a kultúrházat. Herceg Andrea képviselő, a PT elnöke a képviselő-testületi ülésen rámutatott, hogy a városi költségvetés tervezete egyelőre nem is tartalmaz erre vonatkozó tételt. Hájos Zoltán polgármester azonba ezt azzal magyarázta, hogy még nem történt meg az épület állapotának felmérése.

Ibolya Ildikó leszögezte, hogy az épület műszaki állapota, a gáz és villanyvezetékek rendben vannak, és a tűzbiztonsági előírásoknak is megfelel. A berendezése, az ott található asztalok, székek és egyéb bútorzat viszont öreg.

Herceg Andrea állítja, ígéretet kapott arra, hogy egy februári költségvetés-módosítással már bekerülhet egy konkrét tétel a kultúrház felújítására is.

A kultúrház fenntartása 2016-ban 1009, idén pedig 1472 euróba került, miközben bevételt semennyit nem termelt.

(SzT)