Itt az ok, amiért csökken a gáz ára Szlovákiában is

2022. október 26. - 08:47 | Belföld

Az európai energiapiacok érzékenyen reagálnak az uniós szinten bevezetett intézkedésekre, ami jelenleg a gázárak csökkenésében mutatkozik meg. Ezt Karel Hirman szlovák gazdaságügyi miniszter mondta az EU energiaügyi, közlekedési és távközlési tanácsának luxemburgi ülése után.

Itt az ok, amiért csökken a gáz ára Szlovákiában is
Fotó: Pixabay - illusztráció

Hirman elégedettségét fejezte ki annak kapcsán, hogy a miniszterek vitái oda vezettek, hogy a gázárfolyosót vagy az árplafont régóta szorgalmazó országok, köztük Szlovákia kedden határozottan kérte az Európai Bizottságot, hogy mielőbb terjessze be ezeket a javaslatokat, lehetőség szerint egy-két héten belül.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy az eddig megtett intézkedések némelyike, például a gáztároló tartályok feltöltése már most is pozitív hatással van a piacra, és hozzájárult ahhoz, hogy az EU jelenleg átmenetileg alacsony gázárakkal szembesül.

„Az a fontos, hogy a piacok tudomásul vették a korábbi uniós szintű intézkedéseket és az árfolyosó bevezetésére irányuló törekvést, ezért több ország, köztük Szlovákia is azt állítja, hogy ezt az árfolyosót valóban meg kell közelíteni, különösen akkor, amikor a piac ezt elvárja” – mondta Hirman, hozzátéve, az ilyen intézkedések megtétele olyan helyzetekben, amikor van elég gáz és csökken az ára, kevésbé megterhelő, mintha fordítva lenne.

Hirman kiemelte, hogy szinte minden miniszter egyetértett a közös gázvásárlási mechanizmus jövő tavasztól történő bevezetésével. Megállapodás született a tagállamok között a szolidaritás erősítése terén, nemcsak a vezetékes, hanem a cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlásában is. Ez szerinte Szlovákiának is érdeke, amely már most is tartályhajókkal importált LNG formájában vásárolja meg a szükséges gáz egyharmadát.

"A gázárak esetében már most is jelentős csökkenő tendencia figyelhető meg. Azt, hogy erről szó esik, a terveket konkretizálják, a piac érzékeli és árcsökkentéssel reagál, ami a fogyasztók szempontjából jó eredmény " – emelte ki Hirman, aki azt is elismerte, hogy a jelenlegi felmelegedés Európában is hozzájárul a helyzet kedvező alakulásához.


(TASR)