Itt az újabb kormánybalhé: az SNS és a Híd Fico ellen!

Még sehol semmi, de már kitört a dili a közjogi méltóságok, így például a parlamenti képviselők és a kormánytagok fizetéseinek ismételt befagyasztása körül.

Itt az újabb kormánybalhé: az SNS és a Híd Fico ellen!
Fotó: TASR

Mint arról korábban beszámoltunk, a parlament kedden elutasította a kormány javaslatát, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják a bérbefagyasztást érintő kormányjavaslatot.

Csupán 32 képviselő szavazott a kormányjavaslat mellett. A koalíció és az ellenzék nagyobb része is elutasította. A Smerből például a 49-ből 26-an. Támogatta viszont a Kotleba-féle ĽSNS nagyobb része. 37 képviselő egyenesen elutasította, míg 56-an tartózkodtak.

Ez annyira feldühítette Robert Ficót, hogy az Európai Unió és az Afrikai Unió elefántcsontparti közös tanácskozásáról üzent videóban. Így:

Ebben nagyjából azt mondja, nem ért egyet azzal, hogy a közjogi méltóságok bére meredeken nőjön, mivel ez nem fair azokkal szemben, akik 400-500 eurókat keresnek. Hozzátette, hogy ha a helyzet kiéleződik, akkor kész arra, hogy a javaslatot egybekösse a kormány iránti bizalmi szavazással.

Fico abidjani nyilatkozatára már reagáltak is a kormánykoalíciós partnerei. Bugár Béla (Híd) azt mondta, hogy a parlament nem lehet a kormány cselédje. Elárulta, hogy a keddi szavazás után beszélt telefonon Ficóval, akit meglepett az eredmény, a Híd elnöke viszont ezt azzal magyarázta, hogy mindegyik frakcióban akadtak olyan képviselők, akik nem értettek egyet azzal, amiről a három koalíciós pártvezető megegyezett.

Éppen ezért azt tartaná helyénvalónak, ha a koalíció összes képviselője egy asztalhoz ülne. "A miniszterelnök úrnak is be kell látnia, hogy 26 smeres képviselő nem értett egyet az ő nézetével" - fogalmazott. Úgy véli, Fico rossz utat választott, mivel a távoli üzenetével azt sugallja, hogy mindenkinek úgy kellene cselekednie, ahogy ő szeretné, emellett pedig egy ilyen üzenet feszültséget kelt a kormánykoalícióban.

Bugárnál is keményebben bírálta a kormányfőt Anton Hrnko az SNS-ből, aki a sajtótájékoztatóján többször is felemelte a hangját. "Ne játssza a szociális mecénást az, aki műszakokra jár a gyárba" - üzente, és hozzátette, hogy a képviselőknek meg kellene kapniuk azt, ami a törvény szerint kijár nekik.

Azt is elmondta, hogy tavasz óta dolgozott a képviselői béreket érintő javaslatán, ám Fico a választások utánra halasztotta a megtárgyalását, amikor pedig a kormány előállt az újbóli befagyasztás ötletével. 

Hrnko szerint ezzel kimerítették az utolsó lehetőségét annak, hogy idén még tárgyaljanak a javaslatról és ezt bizonyára Fico is tudja. A kérdésre, hogy ez vajon megér-e annyit, hogy bukjon a kormány, Hrnko azt válaszolta, hogy ha ez kell ahhoz, hogy érvényesüljön a jog és a törvény, akkor hajrá!

Leszögezte, hogy már semmi gazdasági indoka nincs annak, hogy a bérek továbbra se emelkedjenek, és populistának nevezte azt a javaslatot, amely ezt évről évre megcélozza. Egyébként 2011 óta nem emelkedett a képviselők, valamint néhány közjogi méltóság fizetése. Akkor ezt a Radičová-kormány hagyta jóvá, azóta pedig Fico kormányai sem oldották fel. A képviselők a törvény szerint 1961 eurós fizetésre jogosultak. Ehhez adódik még az adómentes átalányköltség – a Pozsony megyei képviselők esetében 1385, a további megyékből származó honatyáknak 1615 euró –, valamint az egyes parlamenti funkciók után járó kiegészítések.

(TASR/Denník N/para)