Itt egy remek lehetőség, ha Ön is segítene a nagymegyeri kutyamenhely cserbenhagyott lelkein!

2023. február 24. - 10:05 | Régió

A nagymegyeri kutyamenhelyt működtető DOG AZYL civil egyesület tagjai teljes odaadással és önzetlenül mentik a kutyákat már hosszú évek óta, gyakran erejükön felül is. Nemcsak a saját, hanem a menhely kapacitásait is jócskán meghaladják, ugyanis rengeteg a megunt és kidobott, vagy épp bántalmazott kóbor állat a régióban. Ahhoz, hogy továbbra is segíteni tudjanak a cserbenhagyott lelkeken, minden segítségre nagy szükségük van, most pedig egy remek alkalom nyílik arra, hogy Ön is segítsen nekik!

Itt egy remek lehetőség, ha Ön is segítene a nagymegyeri kutyamenhely cserbenhagyott lelkein!

Megannyi reményteljes szempár, akik csak arra vágynak, hogy otthonra leljenek, ami a biztonságot jelenti számukra, és mint a legtöbb társuk, végre ők is a szerető családhoz tartozhassanak, ahol boldogan élhetik az életüket. A nagymegyeri kutyamenhelyre belépve egyrészt összeszorul az ember szíve, hogy mennyi a megunt, kidobott, gazdátlan állat, másrészt némi vigaszt és megnyugtatást jelent, hogy itt biztonságban és jó kezekben vannak ezek a jószágok, akik semmiről nem tehetnek.

A DOG AZYL civil egyesületet 2010-ben alapították önkéntesek, válaszul a nem kívánatos, bántalmazott és kidobott kutyák kedvezőtlen és egyre növekvő számára. Két hosszú éven keresztül aktívan keresték a megfelelő telket, amelyen kutyamenhely létesülhet, ennek végül Nagymegyeren adott otthont egy régi istálló épülete, amit bérbe vehettek.

2012 májusa óta építik itt a menedékházukat saját kezűleg, és még koránt sincsenek készen. Közben nehezítette a munkájukat, hogy pár évvel ezelőtt az istálló tulajdonosa eladásra kínálta az épületet. Nem volt mit tenni, minden követ meg kellett mozgatniuk, hogy a kutyák feje felől ne adják el a menedéket, amiben már akkor is nagyon sok munkájuk volt. 2015-ben végül hazai és külföldi adományozók segítségével, verejtékes munka árán sikerült megvásárolni magát az épületet.


Kik vagyunk?

Olyan emberek vagyunk, mint te! Hétköznapi emberek, akiknek nem közömbös, hogy hogyan élünk a Dunaszerdahelyi és további járásokban. Emberek, akik évek óta szembesültek az utcán kóborló kutyákkal, fizikai erejük határán. Olyan emberek, akik nem nézhették tovább tétlenül ezt az állapotot.

A DOG AZYL civil egyesület önkéntesei vagyunk, fiatal anyukák, lányok és nagymamák, akik a munkájuk mellett találnak időt azokra is, akik nem tudnak segíteni magukon.

Befogások, gondozás, menhelyépítés, kutyák örökbeadása – ez a mi munkánk, amit önként, díjazás nélkül végzünk. Nemcsak az elhagyott kutyáknak segítünk, hanem a játszótéren játszó gyerekeknek, a járásokban élő lakóknak is, hogy ne veszélyeztessék őket a kóbor kutyafalkák.

Közöttetek élünk, és arra kérünk, hogy segítsetek nekünk.

Hogyan segíthettek nekünk?

Van egy álmunk... Már félig beteljesült és most álmodjuk tovább Neked, minden állatbarátnak. Járási szintű menedékházat, tiszta ketreceket és nagy kifutókat szeretnénk építeni. Bár otthontalan kutyák lesznek benne, de jóllakottak és elégedettek. Mert tudjuk, hogy nincs nem kívánt kutya! A menhelyen csak olyan kutyák vannak, akik még nem találkoztak leendő igazi gazdájukkal.

A legnagyobb álmunk közé tartozik a menhely alatti telek megvásárlása, nehogy újra abba a kiszolgáltatott helyzetbe kerüljünk a sok kutyával a gondozásunk alatt, hogy szó szerint kihúzzák a talajt a lábunk alól. A mindennapi ellátás mellett ennek van jelenleg a legnagyobb prioritása. Muszáj megtalálnunk az utat a telek megvásárlásához!

Szívesen fogadunk minden segítséget, akár a következők formájában:

  • pénzügyi hozzájárulás ( a menhely bankszámlaszáma: IBAN:SK27 1100 0000 0029 2685 7357 ) , akár egyszeri, akár egy állandó havi megbízással. Minden egyes euró számít,
  • önkéntes hozzájárulás,
  • adó 2%-a, aminek épp itt van az ideje,
  • vagy a következő cikkek megvásárlásával: táp, kennel, takarók, építőanyag, nyakörvek, pórázok, parazitaellenes szerek.

Táp vásárlása esetén fontos tudni, hogy megvannak a bevállt tápok, amelyek valóban gazdagok tápanyagban és nem csak simán gabonával vannak megtömve, így nem okoz kutyáinknak bélproblémákat. Ilyen például a Brit Care Lamb&rice.

Parazitaellenes szerből pedig a legjobb a NexGard Spectra, miután az nem csak a bolháktól és kullancsoktól óvja négylábú barátainkat,hanem a nagyon veszélyes szívférgességtől is, amit a szúnyogok terjesztenek, illetve a bőrférgesség és egyéb károkozóktól is.

Ezek beszerzésében nagy segítség a preutulky.sk oldal, itt szerepel minden, amire szükségük van a kutyáknak.

Hatalmas segítség továbbá, ha valaki önkéntesként részt vesz a kutyák átmeneti gondozásában, az etetésben, a takarításban, és a kutyák szocializálásában, illetve örökbefogad kutyát, vagy egyszerűen ellátogat a menhelyre és szerető társasága a kutyáknak, akiket sétálni is kivihet.

Jócskán a kapacitásunkon felül működünk

A menhely 100 kutya befogadására lett kiépítve. Ehelyett jelenleg 131 kutya áll a gondozásunk alatt a menhely falain belül, rajtuk kívül 33-an ideiglenes gondozóknál vannak.

2022-ben 320 kutyának tudtunk segíteni. Idén 2023 január elseje óta újabb 53 kutyával gazdagodtunk, az egészen pici, pár hetes kölyköktől kezdve, az idős, beteg kutyákig, és ez a szám szinte napról napra csak növekszik.

A menhely havi költségei – számokban

Havonta 1100 kilogramm táp fogy a menhelyen, ami eléri a négyezer eurót!

Egy kutya alapellátása a bekerülésétől számítva 200 euró, de ez természetesen nem fedezi, ha a kuyának sérülése vagy betegsége van. Ilyen esetekben bizony gyorsan megnövekedik ez az összeg akár ezer-kétezer euróval is.

Minden kutya oltást, chipet kap, féregtelenítve van, majd mihamarabb átesik az ivartalanításon. Havi szinten az orvosi ellátás így 4500 euróra rúg.

Megközelítőleg 700 eurót tesz ki a parazitaellenes ellátás. Ezen felül jönnek az említett betegségek ellátásai.

Íme egy példa a januári hónapból: kötélről mentettek meg három nagytestű kutyát, akiknél kiderült, hogy ketten szívférgesek, a harmadik pedig bőrférges. Ennek kikezelése kutyánként 2000 euróba kerül.

A menhely rezsiköltsége – mert bizony az állam nemhogy nem támogat bennünket, de bevasalja amiről úgy gondolja, hogy megilleti őket (ingatlanadó, szemétdíj, szennyvíz elszállítás, telekbérlet, áram stb.) –, havonta 3700 eurós kiadást jelent a menhelyünknek.

Számunkra hatalmas összegekről beszélünk és sajnos nagyon nehéz a napi problémákat megoldani segítség nélkül. Márpedig az állam nem támogat, így csak az emberekhez tudunk segítségért fordulni.

55 községgel van szerződése a menhelynek, ami azt is jelenti, hogy az üzemanyagköltség is eléri a 800-900 eurót havonta.

Az ivartalanítás fontossága nem elhanyagolandó!

Nem!Nem veszít semmit a kutyánk az életkedvéből ha ivartalanítva lesz. Sőt! Sokkal kiegyensúlyozottabb lesz. Párzási időszakban nem lesz étvágytalan, nem akar világgá menni, és nem utolsó sorban, nem fog nem kívánt almokat nemzeni, akik úton-útfélen ki lesznek dobva, mert „mi bizony nem akartuk‘‘.

Mi a teendő, ha kóborkutyát látunk?

Mindenképp értesítsük a városi rendőrséget, illetve a községházát, hogy ők intézhessék a kutya mielőbbi befogását.


Ha Ön is szívesen segítene a DOG AZYL civil egyesületnek, hogy továbbra is teljes odaadással működhessen a nagymegyeri kutyamenhely, és hozzájárulna az ezzel járó költségek fedezéséhez vagy a mindennapi teendők ellátáshoz, megteheti azt a fent említett módok egyikén.

Most ráadásul egy remek alkalom nyílik arra, hogy támogassa anyagilag a menhelyt anélkül, hogy ez önnek bármilyen kiadást jelentene. Szívesen fogadják ugyanis az adó két százalékának felajánlását, ami ugyancsak nagy segítséget jelent a hatalmas kiadások mellett.

A két százalék felajánlásához szükséges nyomtatvány a DOG AZYL Facebook-oldalán is megtalálható, illetve a felajánlóval kapcsolatos információkon kívül az alábbi adatok szükségesek a kitöltéséhez:

IČO: 42166004
Obchodné meno: DOGAZYL

A civil egyesület a segítség minden egyes formájáért és minden egyes euróért nagyon hálás az állatbarátoknak.

A menhely bankszámlaszáma: IBAN:SK27 1100 0000 0029 2685 7357

(parameter)