Itt egy újabb csavar a vasárnapi boltzár témájában – nyitva is lennének az üzletek, meg nem is

2023. február 8. - 08:14 | Belföld

vasárnapi boltzárra vonatkozó javaslatról várhatóan csütörtökön szavaznak a parlamentben. Boris Kollárék időközben előálltak egy kompromisszummal, ami lehetővé tenné a vasárnapi nyitvatartást, de csak pár órára.

Itt egy újabb csavar a vasárnapi boltzár témájában – nyitva is lennének az üzletek, meg nem is
Fotó: TASR - illusztráció

A közelgő előrehozott parlamenti választások előtt a politikusok újfent leporolták a vasárnapi boltzár ötletét – írtuk korábban. A javaslat az OĽaNO és a Smer képviselőinek támogatását is élvezi, de vannak, akik nem lennének felhőtlenül boldogok, ha bevezetnék a vasárnapi zárvatartást.

A Szlovák Kiskereskedők Kezdeményezése (ISKM) kiszámolta, hogy az államnak 31 millió euróba kerülne a vasárnapi boltzár bevezetése, és megközelítőleg 1800 ember maradhat munka nélkül. A módosítás legfőképp a kisebb boltokat érintené, a nagy üzletláncok különösebben nem éreznék meg. Martin Krajčovič, a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) elnöke szerint utóbbiak esetében azt feltételezik, hogy a vasárnapi bevétel szétosztódhat a többi napra, ugyanis olyan árukról van szó, amelyek elengedhetetlenek a mindennapi élethez. Viszont például a könyvkereskedéseket és az elektronikai üzleteket már kellemetlenül érintené az egész.

Egy 2020-ban készített felmérés azt mutatja, hogy az emberek többségének nem hiányozna a boltok vasárnapi nyitva tartása. A közvélemény-kutatásban résztvevők 72,4 százaléka értett egyet a vasárnapi boltzárral, 26,1 százalékuk pedig ellenezte.

A parlamentben sincs egyetértés a vasárnapi boltzárral kapcsolatos javaslatról, amely jelenleg első olvasatban van. A Sme rodina már most jelezte, hogy amennyiben átmegy, ki akarják egészíteni a saját módosításaikkal. Ennek lényege, hogy vasárnap a délutáni, kora esti órákban pár órára kinyithatnának az üzletek – írja a Hospodárske noviny.

„Lehet, hogy kompromisszumra jutunk. Például úgy, hogy csak 16 óráig lesznek zárva” – jegyezte meg a parlament elnöke, Boris Kollár, és egyúttal azt is elismerte, a parlamentnek most fontosabb témákkal kellene foglalkoznia.

A módosításokkal az esetleges második olvasatban egyetértene Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter is. „Az, amiről az elnök úr beszélt, egy jó kompromisszum, biztosan támogatnám” – mondta, hozzátéve, szerinte a vasárnapi boltzár nem ártana a szlovák gazdaságnak és a foglalkoztatottságra sem lenne hatással.

A Sme rodina szabad kezet adott képviselőinek a vasárnapi boltzárral kapcsolatos szavazásra vonatkozóan, a frakciójuk ugyanis nem egységes a témában. Hasonló a helyzet az OĽaNO képviselői klubjában is.

A javaslat szerint a boltzár nem vonatkozna az éttermekre és a mozikra sem, egyik beterjesztője Katarína Hatráková szerint „ez jobb időtöltés, mint a vásárlás”.

Az INESS elemzője, Martin Vlachynský szerint egy ilyen korlátozás a kereskedelemben gazdasági katasztrófához vezetne. Kiemelte az alkalmazottak fizetését, amely ezáltal akár évi 350-600 euróval is alacsonyabb lehet.

A szomszédos országok közül Ausztriában és Lengyelországban van érvényben vasárnapi boltzár, Magyarországon még 2016-ban eltörölték.


(HNonline.sk)