Itt a kormánykoalíció vége? Danko begőzölt Bugárra, mostantól nem támogatják a hidas törvényeket

2019. október 22. - 18:56 | Belföld

Andrej Danko, az SNS elnöke mostantól nem vesz részt a koalíciós tanácskozásokon, és a nemzetiek  nem fogják támogatni a hidas törvényeket. 

Itt a kormánykoalíció vége? Danko begőzölt Bugárra, mostantól nem támogatják a hidas törvényeket
Fotó: tasr

A nemzetiek elnöke ezt azt követően jelentette ki, hogy a parlamentben nem ment át két javaslatuk: a közbeszerzési eljárásokról szóló tervezet és az a javaslatuk, hogy jöjjön létre egy az idegenforgalomért és a sportért felelős minisztérium. Dankónak olyan információi is vannak, miszerint a Híd nem szavazza meg az üdülési utalványok kiterjesztéséről szóló SNS-es javaslatot sem.

A pártelnök szerint a hidas kézben levő közlekedési tárca nem csinál semmit. Úgy véli, Bugár átverte őt, és férfiként nem mondta a szemébe, hogy a jelzett törvénytervezetekkel baja van.

Dankót a koalíciós tanács ülésein Tibor Bernaťák frakcióvezető fogja helyettesíteni. „Bugár úrral kapcsolatban az egyik legnagyobb politikai jellegű csalódás ért. Megtapasztaltam Bugár Béla jellemtelenségét” – fogalmazott Danko. Hozzátette: sok mindenről hallgat, ami a koalíción belül történik. „De az, ami ma történt, az én szememben már tűrhetetlen” – hangsúlyozta.

Az SNS mostantól nem fogja támogatni a Híd javaslatait. „Túllépték a határt. Nem látom be, miért támogatnánk a Most-Híd törvényeit, ha ahelyett, hogy a köztársaságot segítené, a saját érdekeit részesíti előnyben egy nemzeti kisebbség javára. Úgy érzem, bosszút állt a visszavont törvényekért. Ha Bugár Béla azt hiszi, hogy ezáltal nő a támogatottsága, nagyon téved. Az SNS a költségvetéssel kapcsolatban felelős eszmecserét folytat. Mi támogatjuk a költségvetést, bár még sok a kérdőjel, amelyekre megoldást kell találni, de ami a Hidat illeti, fel szeretném szólítani, hogy ne kérje a támogatásunkat a törvényeihez, miután így elárulta az SNS-t” – figyelmeztetett Danko.

Bugár Béla reagált Danko érzelmektől fűtött kijelentéseire, mondván, a Híd előre jelezte, hogy sem a közbeszerzésről szóló törvénymódosítást, sem egy új minisztérium létrejöttét nem támogatják. "30 éve vagyok a parlamentben, de olyat még nem tapasztaltam, hogy valaki képviselő indítvánnyal hozzon létre egy új minisztériumot, mégpedig röviddel a választások előtt. A Híd azt sem rejtette véka alá, hogy számukra elfogadhatatlan, hogy az üdülési utalványokat kötelezően kiterjesszék a 49-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató munkáltatókra is. "Nem így álltunk bosszút azért, mert ők nem támogatták az oktatási törvényünket, mely segített volna a nemzeti iskoláknak. Az nem az én stílusom. Az SNS frakciójának előre jeleztük, hogy a javaslataikat nem fogjuk támogatni. Én mindig higgadtan kezelem a dolgokat és remélem az SNS elnöke is idővel lehiggad" - nyilatkozta Bugár.

(TASR/para)