Itt a negyedik oltás, mit kezdjünk vele?

2022. július 22. - 13:04 | Belföld

A koronavírus nyári hulláma miatt aránylag sok a fertőzött, de az állam nem tervez széles körű intézkedéseket. Az egészségügyi minisztérium és a szakértők arra kérik az embereket, hogy viselkedjenek felelősségteljesen, és arra biztatják a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó személyeket, hogy oltassák be magukat. Ezt eddig a lakosság eddig csupán 52 százaléka tette meg. Szerdától a minisztérium elindította az 50 év felettiek oltását a koronavírus elleni vakcina negyedik adagjával. A tvnoviny.sk összegyűjtött pár esetet, az oltásokkal összefüggésben mikor mi a teendő.

Itt a negyedik oltás, mit kezdjünk vele?
Illusztráció (AP/TASR)

- Aki egészséges, de elmúlt már 50 éves, annak javasolt a második emlékeztető, azaz a negyedik adag mielőbbi beadása.

- Aki ebből a korosztályból csupán pár hete esett át a koronavíruson, arra az az ajánlás érvényes, miszerint a vakcinát a betegség leküzdése után három-négy hónappal tanácsos felvenni.

- Azok a fiatalabbak, akik mondjk külföldre mennének nyaralni, és csak a harmadig adag szérumot kapták meg, azt is vagy hat hónapja, azok kérésre megkaphatják a negyedig adagot is.

- Az 50 év alattiak számára a negyedik oltóanyag szeptembertől lesz majd elérhető.

- Aki nincs beoltva, de fontolgatja azt, annak a szakértő azt mondja, hogy a lehető leggyorsabban jusson hozzá az első oltáshoz, majd később a második adaghoz.

- Akinek légúti betegségre utaló, covidos tünetei vannak, annak az epidemiológus a védőoltás elhalasztását javasolja.

A szakértők azt tanácsolják, hogy a zsúfoltabb helyeken viseljünk maszkot.

(tvnoviny)