Itt a saját fejlesztésű teszt, ami "kis doboz az emberek számára, de egy nagy lépés Szlovákiának"

2020. május 15. - 11:40 | Belföld

Szlovákiai tudósok által kifejlesztett Covid-19-es tesztekről számolt be a kormányfő és csapata.

Itt a saját fejlesztésű teszt, ami "kis doboz az emberek számára, de egy nagy lépés Szlovákiának"
Fotó: tasr

Mintegy 100 000 koronavírus-teszt áll a rendelkezésre, amely megfelel minden paraméternek - nyilatkozta Robert Mistrík, a Központi Válságstáb tagja. Szerinte a tesztelés továbbra is nagyon fontos lesz, hogy Szlovákiában visszatérhessünk a normális kerékvágásba. Mistrík még április elején jelezte, hogy hazai cégek nekiálltak kifejleszteni egy tesztet, amit pénteken mutattak be.

A PCR-típusú teszt szlovák tudósok és a MultiplexDX cég együttműködésében került kifejlesztésre, az első 100 ezer darab legyártását az Eset Alapítvány finanszírozta, és ezeket az állam rendelkezésére bocsátotta.

Boris Klempa, a Szlovák Tudományos Akadémia Biomedicinális Központjának munkatársa szerint ez a készülék megfelel az ENSZ Egészségügyi Világszervezete által jóváhagyott minősítésnek.

Igor Matovič megköszönte a tudósoknak és a magánvállalatoknak a teszt kifejlesztését. "Ez egy kis doboz az emberek számára, de egy nagy lépés Szlovákiának." - ragadtatta el magát a miniszterelnök az 1969-ben a Holdra elsőként lépő Neil Alden Armstrong híressé vált mondására utalva. Mint ismeretes, a „Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek” – szállóige 1969. július 20-án hangzott el, amikor Armstrong amerikai űrhajós a Föld lakóinak első küldötteként bolygónk égi kísérőjének a felszínére lépett.

(para)