Itt a számológép, amivel pofonegyszerűen kiszámíthatja, mekkora 13. nyugdíjat kap majd decemberben

2022. november 3. - 13:35 | Belföld

A Szociális Biztosító közzétett a weboldalán egy számológépet a nyugdíjban részesülők számára az úgynevezett decemberi 13. nyugdíj összegének kiszámításához.

Itt a számológép, amivel pofonegyszerűen kiszámíthatja, mekkora 13. nyugdíjat kap majd decemberben
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A számológép más pénznemben is lehetővé teszi a számítást, nemcsak euróban.

"A számológép használata egyszerű. A nyugdíjban részesülő beírja a nyugdíja összegét, illetve a kapott egyéni nyugdíjakat. A 'kiszámítani (vypočítať)' mezőre kattintva azonnal megtudja, hogy decemberben mekkora lesz az úgynevezett 13. nyugdíj összege" - magyarázta Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője.

Az elektronikus számológép IDE kattintva elérhető.

Az év végi nyugdíjkiegészítés alacsonyabb lesz, a nyári 13. nyugdíj összegének a 70 százaléka.

Az egy szlovákiai nyugdíjasra jutó átlagos támogatási összeg 144,70 euró lesz, amely az alapnyugdíj összegétől függően 35 és 210 euró között mozog. Minél magasabb nyugdíjra jogosult valaki, annál alacsonyabb lesz a 13. nyugdíja, és ez természetesen fordítva is igaz: minél alacsonyabb a nyugdíj összege, annál nagyobb támogatás jár decemberben.

Ha például valaki 520 eurós nyugdíjat kap havonta, ami valamivel több, mint az átlagnyugdíj Szlovákiában, akkor júliusban 197,20 eurós támogatásra volt jogosult, decemberben pedig ennek az összegnek a 70 százalékát, tehát 138,04 eurót kap majd.

Amennyiben valaki csak a minimálnyugdíjra, tehát 234 euró körüli összegre jogosult havonta, neki a maximális, 210 eurós segély jár decemberben. Ebben az esetben is a júliusi járulék 70 százalékáról van szó, akkor ugyanis 300 eurót folyósítottak neki.

A legalacsonyabb, 35 eurós 14. nyugdíjat azok a személyek kapják, akiknek a havi nyugdíjuk meghaladja a 927 eurót.

A 14. nyugdíjat a Szociális Biztosító automatikusan folyósítja, nem kell azt külön kérvényezni, viszont azok a szlovákiai nyugdíjasok, akik külföldről is kapnak nyugdíjat, annak összegét kötelesek november 4-ig bejelenteni.

A külföldről kapott nyugdíj ügyében sem kell felkeresni a biztosító irodáját, a Szociális Biztosító honlapján erre a célra létrehozott elektronikus űrlapot kell kitölteni az említett dátumig. Erre azért is szükség van, nehogy magasabb nyugdíjkiegészítést folyósítson a biztosító, mint amennyi jár. Akinek esetleg magasabb összeget folyósítanak, a törvény értelmében köteles visszaadni azt az összeget, amire nem jogosult.


(TASR/para)