Itt a tavasz, irány a kert

2021. március 29. - 08:54

A tavasz nem csak a lakás új külsőbe öltöztetését, színes virágokba és illatokba burkolását hozza magával, hanem egyre több időt tölthetünk kint a szabadban is. Mennyire hálás ilyenkor az ember, ha van egy kis kertje, ahol a testmozgást ötvözheti a felfrissüléssel, és tavasztól késő őszig mindig akad tennivaló.

Itt a tavasz, irány a kert

Első lépések a kertben

Ami talán a legfontosabb, akár egy teraszon szeretnénk illatozó virágágyást varázsolni, akár egy hatalmas gyümölcsös- vagy zöldségeskertet rendbe tenni, az a megfelelő öltözet. Válasszon olyan kényelmes ruhát, cipőt, esetleg csizmát, amelyben könnyen tud mozogni, jól szellőzik, és a réteges öltözködést részesítse előnyben, hiszen a tavasz első napsugarai és a testmozgás a napja része lesz. Ne feledkezzen meg a megfelelő védőfelszerelésről sem.

Felkészülés a tavaszi kert munkálataira

Minden kertész alapfelszerelése az ásó, kapa, gereblye. Ha most lát neki először a kert gondozásának, vagy új eszközöket szerezne be, mindenképp tartsa szem előtt a tartósságot, és válasszon masszív, de kényelmes markolatú szerszámokat. A vásárlásnál - mivel a jó minőségű termékeknek magasabb ára is van - érdemes listával, rajta az álomkerthez szükséges tételekkel tudatosan készülni.

Egy helyen beszerezheti a különböző tárolókat, kötözőket vagy magokat, palántákat, de a kerti kényelemhez tervezett árnyékolóhálót is. Sokkal egyszerűbbé válik a kertrendezés ezzel, hiszen az első dolgosan töltött napokat még több hosszú hónap fog követni a munka gyümölcsét élvezve. Aki most kapott kedvet a kertészkedéshez, annak lehetősége van az alap kertészkedési felszereléseket egy helyen egyszerre beszerezni.

Tavaszi feladatok a csodakertért

Az első feladatunk az újjáéledés jegyében a falevelek és az elszáradt növények eltakarítása. Ezt követően jöhet a gyepfrissítés, a metszési feladatok, a virágágyás gyomtalanítása vagy a sövények és a cserjék rendbetétele.

A gyümölcsfákra fordítson különös figyelmet ilyenkor, ha mesés gyümölcstermést szeretne. A korai zöldségek vetése, a palántázás ezután következik, ahogy a virágoskertet is megszépíthetjük már kora tavaszi színkavalkáddal. Fontos, hogy legyen kéznél kötöződrót, zsineg, és ha szükséges, a gyümölcsöst, lugast támogassa meg, hogy szépen fejlődjenek növényei. A termelődő leveleket, nyesedékeket gyűjtse össze, és komposztálva újrahasznosíthatja zöldtrágyaként.

A környezettudatosság napjainkban mindannyiunk feladata és érdeke. Ahhoz, hogy a két keze munkájával létrehozott csodakert hosszabb távon is az maradjon, fordítson az öntözésre is kellő hangsúlyt. Léteznek modern öntözőrendszerek, műanyag és horgonyzott locsolókannák széles kínálatából választhat, viszont a leggazdaságosabb és kifejezetten zöld megoldás az esővíz hordókban gyűjtése, majd újrahasznosítása.

Ha készen áll, akkor irány a kert! Itt a tavasz, és ha egy mesés virágoskertet szeretne a későbbiekben, vagy egy gazdagon termő gyümölcsöst, veteményest, akkor e néhány előkészületet feltétlenül tegye meg.

(PR-cikk)