Itt a téma, ami egymásnak ugraszthatja a progresszívokat és a KDH-t!

2019. július 22. - 13:46 | Belföld

A Progresívne Slovensko alapítója, volt elnöke, jelenlegi alelnöke, Ivan Štefunko részt vett a szombati Pride-on, és ott tett egy ígéretet, amit nehéz lesz keresztülvinnie, ha a KDH-val készül kormányozni.

Itt a téma, ami egymásnak ugraszthatja a progresszívokat és a KDH-t!

A politikusok konzervatívabb fele a hétvégén a hagyományos felállású családért menetelők, liberálisabbjai pedig az LGBTI közösség felvonulása mellett álltak. A Pride-on erősen képviseltette magát a Progresívne Slovensko, és a párt alelnöke,

Ivan Štefunko ott azt ígérte, hogy amennyiben kormányt alakíthatnak, jóváhagyatják a parlamentben a regisztrált partnerségről szóló törvényt.

Csakhogy van itt egy kis bibi. A KDH, amellyel nemrég egyfajta választás előtti együttműködést kötöttek, melynek része, hogy nem fogják egymást támadni, ezt a lehetőséget programjában kategorikusan elutasítja.

Mindez előrevetíti, hogy az álláspontokat nehéz lesz közelíteni, ugyanis regisztrált partneri viszony vagy van, vagy nincs, ami viszont biztos nincs, az egy köztes állapot.

Alojz Hlina KDH-elnök már korábban jelezte, hogy aki a KDH-t választja, van bizonyos elképzelése arról, milyen politikát folytat, ahogy annak is, aki koalícióra lépne vele.

Štefunko kijelentését most sajnálatosnak nevezte.

"Viszont mérsékeltebben annak számlájára írhatjuk, hogy még új a politikában. Gyakran támadnak bennünket azzal, hogy üzenjünk már a PS/Spolu-nak. Štefunko úrral szemben azonban mi ezt nem tesszük meg a médián keresztül. Továbbra is parlamenti demokrácia vagyunk, ami azt jelenti, hogy egy törvény elfogadásához 76, illetve 90 szavazatra van szükség a parlamentben" - jegyezte meg a Nový Čas érdeklődésére.

Miroslav Beblavý, a harmadik fél, a Spolu elnöke szerint végeredményben egy kompromisszum dönthet. "Amennyiben a társadalom liberálisabb része erős nyomást gyakorol a regisztrált partnerség ügyében, akkor ki kell deríteni, hogy bizonyos körülmények között elfogadható-e az a mérsékeltebb konzervatívok körében, akiknek vélhetően szintén volnának követeléseik, amit peig a mérsékeltebb liberálisok tarthatnak szem előtt" - fogalmazott.

Nem tudja elképzelni viszont Grigorij Mesežnikov politológus, hogy mit ajánlhatna fel ezen a téren a PS a KDH-nak, mivel szerinte semmiképp nem az abortusz szigorítását. "Az a liberális értékek elutasítását jelentené" - szögezte le.

Hozzátette viszont, annak ténye, hogy Hlina nem utasította el egyből a témát, jelenthet bizonyos elmozdulást, ami ugyan az ultrakonzervatívokat elriasztja, de mérsékeltebbeket megszólíthat.

(Nový Čas)