Itt van Kiska új pártja, Radičová is segíti a munkáját

2019. június 17. - 14:50 | Belföld

„Za ľudí“ - így hívják Andrej Kiska exállamfő hétfőn Besztercebányán bemutatott az új pártját. Szeptemberben ismertetik a programjukat, amin vagy 72 szakember dolgozik.

Itt van Kiska új pártja, Radičová is segíti a munkáját
Fotó: tasr

Kiska és a hosszú hónapok óta beharangozott politikai tömörülésének legismertebb arcai hétfőn koradélután ismertették, miért van szükség egy újabb politikai szerveződésre. Az exelnök szerint azokat fogják bevonzani, akiknek a jelenlegi helyzetben még nincs kire szavazniuk. Az logikus, hogy a PS elnökének vagy Richard Sulíknak a szavazói nem akarnak majd Kiskára szavazni, de fordítva is így van - jelezte Kiska azzal, hogy azokat kívánják elsősorban megszólítani, akik a jelenlegi ellenzékben nem látnak alternatívát. Az elnöki poszttól a hétvégén búcsúzó politikus óva intett az olyan kormánytól, amelyiket Fico, Kotleba és Harabin fémjelezne.

Kiskán kívül a párt előkészítő bizottságának tagjai Jana Žitňanská volt európai parlamenti képviselő, Juraj Šeliga, a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés volt szóvivője, Mária Kolíková volt igazságügyi államtitkár és Michal Luciak, a volt elnök belpolitikai tanácsadója. Az ismertebb támogatója még a pártnak Nyitra polgármestere, Marek Hattas is.

Kiska szeptemberben ismerteti pártja programját, amin már most 72-en dolgoznak. "Örülök, hogy a programalkotásban Iveta Radičová is segíti a munkánkat." - jegyezte meg az új párt legismertebb arca.

A volt államfő beszélt a leendő új párt alapvető prioritásairól is, melyek közé a jobb egészségügy és oktatás, a mindenkit megillető igazságosság és a környezetvédelem tartoznak.

DenníkN/para

Címkék: Andrej Kiska, Za ľudí