ITT VANNAK: 500 harci jármű és 1200 amerikai katona érkezett Pozsony közelébe, de aggodalomra semmi ok

2022. február 17. - 21:51 | Régió

Amerikai katonák gyülekeznek Pozsonytól alig 50 kilométerre a Malacky-Kuchyňa légibázison. Szó sincs azonban arról, hogy megkezdődött volna Szlovákia amerikai megszállása.

A katonák egy teherszállító repülőgépet vártak csütörtökön, amelyik Németországból hozott némi utánpótlást, élelmiszert és haditechnikai alkatrészeket. A hatalmas gépmadár rakománya az Egyesült Államok hadseregének 2. páncélos felderítő ezredét szolgálja majd, amelyik csütörtökön kora reggel érkezett Németországból Szlovákiába. Ez az alakulat 2014 óta kulcsszerepet játszik a kelet-európai szövetségesekkel közös hadgyakorlatokban.

További részletek helyszíni videónkban:

A Saber Strike (vagyis magyarul Kardcsapás) fedőnevű hadgyakorlatot 2011 óta rendezi meg az Egyesült Államok európai erőinek főparancsnoksága. Hasonló gyakorlatokat kétévente szerveznek. Idén márciusban Szlovákián kívül Németországban, Lengyelországban, Csehországban és a balti országokban is folyik majd a gyakorlat.

„500 gépjárművel érkezünk, összesen 1200 amerikai katona utazik Németországból a lesti katonai bázisra ennek a rendkívül fontos gyakorlatnak a keretében”

– mondta a Paraméternek az amerikai katonai ezred szóvivője.

A szlovák védelmi minisztérium e heti közlése szerint a gyakorlaton az amerikaiakon kívül a szlovák fegyveres erők közel 1300 tagja vesz majd részt.

(parameter)