Itthon kirándult a Patkány, de már újra Magyarországon van

2016. február 11. - 11:42 | Belföld

Visszaszállították Magyarországra a Szlovákiában és Magyarországon egyaránt több súlyos bűncselekménnyel vádolt Jozef Roháčot - erősítette meg az MTI érdeklődésére Michal Slivka, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön.

Itthon kirándult a Patkány, de már újra Magyarországon van
Roháč január 13-án érkezett Szlovákiába, a magyar rendőrség Rajkán adta őt át a szlovák hatóságoknak (Fotó: kisalfold.hu)

A Patkány becenéven ismert Jozef Roháčot, aki ellen Magyarországon egyebek mellett az Aranykéz utcai robbantás és Fenyő János meggyilkolása miatt folyik eljárás, Szlovákiában több, megrendelésre végrehajtott gyilkosság, illetve közveszélyeztetés bűncselekményének elkövetésével vádolják. Roháčot a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróság kérésére még januárban szállították át ideiglenesen Szlovákiába, törvényszéki pszichiátriai vizsgálat céljából.

Michal Slivka a visszaszállítás időpontjára és körülményeire vonatkozó kérdésre telefonon azt mondta az MTI-nek: sem erről, sem a Szlovákiában lefolytatott törvényszéki orvosi vizsgálat eredményeiről nem adhat tájékoztatást. Dušan Daňový, Roháč szlovákiai ügyvédje az MTI-nek telefonon nyilatkozva viszont elárulta: védencét a múlt héten szállították vissza Magyarországra, miután átesett az újabb, immár sokadik kivizsgáláson. Az ügyvéd úgy tudja, védence most már Magyarországon marad, mert a szlovák hatóságok nem jelezték, hogy újabb vizsgálat vagy más eljárásbeli okból kifolyólag ismét szükségük lenne Roháč Szlovákiába szállítására.

Roháč már korábban lehetővé tette, hogy a Szlovákiában vele szemben folytatott eljárások kapcsán tartott tárgyalásokat távollétében is lefolytathassák.

A '90-es évek szlovák és magyar alvilágának egyik legkeresettebb bérgyilkosát, Jozef Roháčot nem sokkal az után kérték ki a szlovák hatóságok Magyarországtól, hogy a tavalyi év végén Csehországban Tisnov város közelében egy erdőben megtalálták a bűntársának tartott Jozef Hamala testi maradványait. Jozef Hamala nevéhez több - a '90-es években elkövetett - bűncselekmény fűződik Magyarországon, egyebek mellett állítólag Jozef Roháč-csal együtt részt vett az Aranykéz utcai robbantás megszervezésében és előkészítésében. Hamalát a szlovák hatóságok 1999 óta eltűntként tartották számon, később kiderült, hogy a férfit már 2002-ben meggyilkolták, a szlovák rendőrség szerint azért, hogy ne tudjon tanúskodni a kilencvenes évek végén Magyarországon elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban.

(MTI/para)