Ivan Gašparovič: Nem volt semmi problémám Michal Kováčcsal

2016. október 9. - 15:10 | Belföld

Ivan Gašparovič egykori államfőnek nem volt semmi problémája Michal Kováčcsal – jelentette ki ő maga az RTVS Tizenkettő előtt 5 perccel című műsorában. Mondanivalójához azt is hozzátette, hogy képesek voltak megbeszélni a dolgokat.

Ivan Gašparovič: Nem volt semmi problémám Michal Kováčcsal
Rudolf Schuster (balról), Michal Kováč és Ivan Gašparovič (Fotó: TASR/Vladimír Benko)

Úgy véli, Kováč egy barátságos ember volt, akivel el tudott beszélgetni, s aki képes volt megbocsátani is.

Gašparovič bevallotta, hogy voltak esetek, amikor nem értettek egyet Kováčcsal, legfőképpen az akkor aktuális kérdésekben. A problémát leginkább a volt kormányfő vel, Vladimír Mečiarral való kommunikációban látta, aki azt atrtotta, hogy az államfő nem beszélhet negatív dolgokról a világ előtt. „Ez volt az alapja a későbbi konfliktusoknak“ – mondta Gašparovič.

Ivan Gašparovič a parlament HZDS-es elnökeként, azaz V. Mečiar legmagasabb rangú mamelukjaként a szlovák parlament talaján „levénfaszozta” az akkori államfőt, Michal Kováčot. (Starý chuj – így anno Gašparovič…! ) Csak azért, mert Kováč nem volt hajlandó úgy táncolni, ahogyan ő, és a mečiari politikai fertő, önkény számos letéteményese fütyült...

Az egykori államfő szerint Kováč mident megtett annak érdekében, hogy az akkori politikia pártok megegyezzenek egymással. A Szlovák Köztársaság megalakulása utáni időszak nem volt könnyű – gazdasági, szociális, politikai problémákat okozott. Nem volt egység Csehszlovákia szétválásával kapcsolatban sem, sőt a külföldi kapcsolatok terén sem. „Úgy gondolom, hogy a volt államfő ezekben a kérdésekben igyekezett konszenzust keresni, annak érdekében, hogy a politikai pártok egyezzenek meg egymással. Sajnos nem találta a helyes utat“.

Rudolf Schuster volt köztársasági elnök mint közeli bará fog emlékezni Michal Kováčra. „Sok eszmecserét folytattunk, voltak dolgok,a mikben nem értettünk egyet, de olyan barátok voltunk, akik minidig meghallgatták a másikat“ – mondta Schuster. Baráti volt a kapcsolatuk, s ő barátként fog rá emlékezni.

TASR/para