Ivan Korčok bemutatta a külpolitikai cselekvés három elvét

2023. november 28. - 21:44 | Belföld

A szlovák külpolitika legnagyobb kihívása, hogy tudunk-e állni a történelem jó oldalán. Ezt Ivan Korčok elnökjelölt mondta keddi beszédében, amelyben bemutatta külpolitikai programját.

Ivan Korčok bemutatta a külpolitikai cselekvés három elvét
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az elnöki hivatal működése ezen a területen három alapelven, nevezetesen a szomszédságon, a szövetségen és a partnerségen alapul. Egyúttal felszólította a szlovák kormányt, hogy sürgősen kezdje meg a Biztonsági Stratégia alapvető felülvizsgálatának folyamatát, mivel az Ukrajna elleni orosz agresszió tönkretette az európai biztonsági architektúrát.

„Meggyőződésem, hogy most van az a pillanat, amikor még a Szlovák Köztársaság elnökének is az a feladata, hogy megmutassa, mi a szlovák érdek, és Szlovákiának ma a történelem melyik oldalán kell állnia”

– hangsúlyozta Korčok, mondván, hogy gyakorlatilag ha a kettő között van az ország, az gyengíti Szlovákiát.

A szomszédság elvének keretein belül különösen két kihívást érzékel. Magyarországgal kapcsolatban azt mondta, szerinte fontos, hogy közösen beszélgessünk mindkét állam történetéről és annak "fájdalmas következményeiről". A szlovák érdekeket nem szabad békére és csendre cserélni. A szavakat is értékelni kell, és nem szabad területként tekinteni a szomszédra. Az ukrajnai orosz agresszió esetében a fenyegetést Oroszország formájában kell felfogni, ami Szlovákia biztonságát is veszélyezteti. Szlovákiának nem állhat érdekében, hogy elbagatellizálja vagy eltitkolja a tényeket saját polgárai elől. Ezért felszólította a szlovák kormányt, hogy megfelelően vizsgálja felül a Szlovák Köztársaság biztonsági és védelmi stratégiáját.

Korčok szerint ha a szövetség témájáról van szó, tudni kell, hol van az észak. Képmutatónak minősítette a szövetségi partnerek vagy EU-tagok támadását. Nem az "erős Brüsszelt, hanem a globálisan és geopolitikailag jelentéktelen Brüsszelt" tartja a fő külpolitikai problémának.

Ugyanakkor szerinte a külpolitikának érthetőnek és nem zavarónak kell lennie, mind a szövetségesek, mind a saját állampolgárok számára. Korčok szerint szövetségeket kell kötni a politikai Nyugattal, csak akkor választhatja a szlovák külpolitika a "büszke és szuverén jelentéktelenség" útját. Ugyanakkor a partnerkapcsolatok terén is aktívabban szeretne párbeszédet folytatni azokkal, akik nem részei értékvilágunknak. Szerinte nem szabad megfeledkezni a V4 hangjáról sem.

Szlovákia külföldi képviseletében különösen a gazdaságdiplomácia támogatására, a szlovák diaszpórával való kommunikációra a világban és a kulturális diplomácia fejlesztésére kíván koncentrálni.

TASR/para

Címkék: Ivan Korčok