Ízlelgeti a kormányfő a pápa szavait, de tetszett neki az államfő beszéde is

2021. szeptember 13. - 15:08 | Belföld

Ferenc pápa elnöki palotában mondott beszédének legfontosabb üzenete, hogy Szlovákia legyen a béke szigete Európában - mondta a TASR hírügynökségnek Eduard Heger kormányfő.

Ízlelgeti a kormányfő a pápa szavait, de tetszett neki az államfő beszéde is
Fotó: TASR

„Tetszik, hogy kiemelte a testvériség fontosságát, és nemcsak Csehországgal kapcsolatban, ezt a hozzáállást kell tovább terjeszteni mások felé is” - nyilatkozta Heger. Hozzáfűzte, nagyon megkapó volt a pápa kenyérrel és sóval kapcsolatos példázata is, hogy a kenyeret meg kell osztanunk, és a sót csak úgy tudjuk élvezni, ha feloldódik az ételekben. Ugyanígy a társadalom sóját azok adják, akik önzetlenül cselekednek a többiekért. Heger hangsúlyozta az elesettekről való gondoskodással kapcsolatos pápai üzenet fontosságát is. A kormányfő hétfőn kora este találkozik a pápával, kíváncsian várja, hogy mint kormányfőnek, milyen üzenetet fog tolmácsolni neki a pápa.

Zuzana Čaputová beszédéből Heger az együttműködést emelte ki, ami az ország sikerének kulcsa. Ahogy arról beszámoltunk, az államfő a megértés és a megállapodás fontosságáról beszélt. A szlovák elnök olyan személyként üdvözölte Ferenc pápát, aki az emberiség jövőjének az inspirációját hordozza. „Szlovákia jövőjét és az itteni kereszténység jövőjét illetően nagyon fontos az a mód, ahogy az evangélium üzenetét átadja korunknak – nemcsak mint »apáink örökségét«, hanem mint olyan utat, amely megváltoztatja jelenünket és irányt mutat a jövőbe” – mondta. Megjegyezte, hogy a világ jelenleg sokszorosan össze van kapcsolva, ugyanakkor tragikusan megosztott. Minden válság, a pandémia is, erős szavakat és jelzéseket hoz magával. „A nyugodt hangnemet, egyre inkább a gyengeség jelének tartjuk. Mintha lassan megszoknánk, hogy az embernek azon kell igyekeznie – legyen szó akár társadalmi vagy politikai vitáról –, hogy legyőzze a másik vélemény képviselőjét” – jegyezte meg az államfő.

Mint elmondta, emlékszik a pápa azon szavaira, melyek szerint „ez a kor nemcsak a változások korszaka, hanem a korszak változása is”. „Ha azonban a »korszak változása« a jobb jövő felé haladást jelenti, meg kell változtatnunk a hozzáállásunkat. Nem győzelemmel és vereséggel kell végződnie minden igyekezetnek, társadalmi vitának és politikai versengésnek, hanem megértéssel és megállapodással” – állapította meg Čaputová.

„Emlékszem rá, mikor az egyik beszélgetésünk során azt mondta: isten mindig megbocsát, az ember néha bocsát meg, a természet pedig sohasem. Egyetértek önnel, és ha túl akarjuk élni, újra meg kell tanulnunk azt, hogyan legyünk érzékenyek a bolygónk iránt, amely korábban azt suttogta, most pedig már azt kiabálja nekünk, hogy nem bír el minket, túl nehezek vagyunk számára” – így az államfő. Hozzátette: a klímaváltozás okaira és következményeire közös problémaként kell tekinteni, amelyre csak közösen lehet megoldást találni.

TASR