Izmos tüntetés lesz, konditermesek útblokádja nehezíti majd a Pozsonyba való bejutást hétfőn reggel!

2020. május 24. - 13:43 | Belföld

Sztrájkba lépnek a konditerem-tulajdonosok, amiért egységeik nem fértek be a gazdasági enyhítések negyedik fázisába sem

Izmos tüntetés lesz, konditermesek útblokádja nehezíti majd a Pozsonyba való bejutást hétfőn reggel!
Illusztráció (Fotó: TASR)

Hétfőn reggel nem lesz egyszerű bejutni a fővárosba, legalábbis némely útszakaszokon. A konditermesek ugyanis útblokádra készülnek.

Pavel Kiseľ, a Szlovák Fitneszközpontok Uniójának elnöke közölte, a kormány ignorálja mintegy 2300 szlovákiai konditerem jelenlegi helyzetét. Ezeken a helyeken szavai szerint összesen mintegy 20 ezer embert foglalkoztatnak.

Azt követelik, azonnal oldják fel a konditermekre vonatkozó tiltást. Reggel 6.30-kor vonulnak ki a D1-esre, ahol a Zelenečtől a Triblavináig tartó szakaszt készülnek blokkolni mintegy 380 autóval. Ez viszont azt jelenti, hogy vélhetően más, a fővárosba vezető útszakaszon is megnövekszik majd a forgalom.

Emellett szeretnék leadni a Kormányhivatalban a petíciójukat, mely a "Nyissák meg a konditermeket!" címet kapta, és 11 ezer támogató aláírás szerepel rajta.

Kiseľ közölte, hogy kezdeményezésüket azonnal visszavonják, amennyiben a közjogi méltóságok tanácskozásra hívják őket, és azonnali megoldást kínálnak. Szót ejtett róla, hogy a két hónapos bezárás miatt néhányan már a csőd szélére kerültek, és a mostani helyzet családok ezreit befolyásolja negatív módon.

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter beszélt róla korábban, hogy a fitneszközpontok egészségügyi kockázatot jelentenek a járványveszély miatt, mivel sok "hiperventilláló" ember szorul kis helyre, akik mind az egymás által kilélegzett levegőt szívják be.

A héten ugyanakkor a külügyi és az oktatásügyi államtitkár is megpendítette, hogy június 3-án nyithatnának a fitneszközpontok.

"Már amikor a külső sportpályák megnyitottak, szerettük volna megteremteni a feltételeit annak, hogy megnyithassanak a konditermek és fitneszközpontok is, mivel meg vagyunk róla győződve, hogy a higiéniai-biztonsági feltételek betartása könnyen ellenőrizhető. Nem nehéz betartani a maximális létszámot, a kondizók közti távolságot és az egyes eszközök fertőtlenítését sem és nem hinném, hogy gondot jelentene, hogy a kondiban zárva a toalett vagy a zuhanyzó" - húzta alá Ivan Husár oktatásügyi államtitkár.

Emellett elmondta, hogy kidolgoztak egy útmutatót a biztonságos működésre a fitneszközpontok tulajdonosaival, de az epidemiológusok azt egyelőre nem támogatták. Bízik ugyanakkor benne, hogy az enyhítések újabb hullámának kiértékelése már oda vezethet, hogy ez is megtörténik.

(Bratislava.dnes24.sk)