Izraeli katonák lelőttek egy palesztin tüntetőt Ciszjordániában

2020. február 7. - 20:31 | Külföld

Izraeli katonák lelőttek egy palesztin tüntetőt az izraeli biztonsági erők pénteken a megszállt Ciszjordániában.

A 19 éves férfit Tulkarem közelében tarkón lőtték, kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét - közölte a rámalláhi palesztin egészségügyi minisztérium.

Az izraeli hadsereg szerint tucatnyi palesztin randalírozó köveket és gyújtópalackokat dobált a katonákra. Az izraeli katonák azonosították a gyújtópalackokat dobáló egyik palesztint és "lövéssel válaszoltak, hogy megszüntessék a fenyegetést".

Pénteken gyászmenet gyűlt össze ciszjordániai Azzunban egy palesztin rendőr temetésén, akit a palesztin hatóságok állítása szerint február 6-án izraeli katonák lőttek le egy erőszakos tüntetésen. A település határában szórványos ráadásul összecsapások is voltak az izraeli biztonsági erőkkel. Erőszakos megmozdulások voltak Jerikóban és Bilin településén is, ahol a tüntetők gumiabroncsokat égettek.

"A palesztin nép nem fogja engedni, hogy megvalósuljon az "évszázad alkuja"

- hangoztatta Mohammed Barake, a bilini tüntetésen részt vevő aktivisták egyike arra utalva, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette a közel-keleti konfliktus megoldását célzó, és a palesztinok által azonnal élesen elutasított béketervét.

A béketerv bejelentése óta Izraelben feszültebbé vált a helyzet, megnőtt a merényletek és erőszakos tűntetések száma. A Hamász az Izrael elleni támadások fokozására szólított fel, miután az izraeli biztonsági erők megöltek egy palesztin tinédzsert, aki a hadsereg jelentése szerint a ciszjordániai Hebronban kitört zavargásokban benzinespalackot dobott katonák felé. Eddig összesen négy palesztin vesztette életét és több mint egy tucat izraeli megsebesült a különböző erőszakcselekményekben.

Száeb Erakat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) főtitkára és washingtoni főtárgyalója szerint az Egyesült Államok tehető felelőssé a béketervet követő zavargásokért. Mint mondta, az erőszak elharapódzásáért azok felelősek, akik annexiós és települések megszállását legalizáló tervekkel állnak elő. Hozzátette: Mahmúd Abbász palesztin elnök "valódi béketervet" készül bemutatni az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Az amerikai béketerv értelmi szerzője, Jared Kushner, aki Trump veje és tanácsadója viszont élesen bírálta a palesztin vezetést, amely szerinte éppen ebben a helyzetben szakít a diplomáciai erőfeszítésekkel. Kushner a palesztin elnököt hibáztatta az erőszak fellángolásáért.

(MTI)