Izraeli rakétákat semmisített meg a szíriai légvédelem Damaszkusz fölött

2021. június 9. - 08:12 | Külföld

Izraeli rakétákat semmisített meg a szíriai légierő Damaszkusz fölött. A légicsapásokban szíriai katonák haltak meg.

Izraeli rakétákat semmisített meg a szíriai légvédelem Damaszkusz fölött

A SANA szíriai állami hírügynökség azt közölte, hogy a rakéták Libanon felől hatoltak be a szíriai légtérbe.

Médiaértesülések szerint a főváros környékéről korábban robbanásokat lehetett hallani.

Szíriai katonai források azt közölték, hogy a légicsapások nyomán csak anyagi kár keletkezett, egyes állami médiumok pedig arról számoltak be, hogy rakéták csapódtak be az ország középső részén lévő Homsz tartomány területére, ahol a Hezbollah síita milícia több támaszpontot tart fent.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) úgy értesült, hogy legalább nyolc szíriai katona meghalt a Homsz tartományra mért izraeli légi csapásokban.

Az OSDH igazgatója, Rámi Abdurrahmán szerint legalább öt kormánykatona és a damaszkuszi rendszerrel szövetséges három harcos életét vesztette kedden nem sokkal éjfél előtt több területen, köztük a Homsz külvárosaiban végrehajtott izraeli légicsapásokban.

Izrael a 2011 óta tartó szíriai polgárháború kezdete óta hajt végre katonai műveleteket az arab országban, elsősorban a kormányerők és az Irán támogatását élvező síita szövetségeseik ellen, az idén pedig fokozta az offenzívákat. Izrael fenyegetésként tekint ezekre a milicistákra, különösen azokra, akik a határának másik oldalán, a megszállt Golán-fennsík közelében tartózkodnak.

Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje sosem ismerte el nyilvánosan, hogy az országban iráni erők állomásoznak, csak iráni katonai tanácsadók jelenlétéről tett említést.

MTI