Izraeli zsidókat telepítene az új ukrán elnök Donyec-medencébe?

2019. május 7. - 18:34 | Külföld

Elhatárolódott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Szergej Glazjev elnöki tanácsadó blogbejegyzésétől, aki azt állítja, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök izraeli zsidókkal szándékozik betelepíteni a konfliktus sújtotta Donyec-medencét.

Izraeli zsidókat telepítene az új ukrán elnök Donyec-medencébe?
Fotó: vk.com

"Nem zárom ki például annak a lehetőségét, hogy az orosz lakosságtól megtisztított délnyugat-ukrajnai földekre tömegesen települjenek át az ígéret földjének lakói, aki belefáradtak a folyamatos közel-keleti háborúba" - írta Glazjev a Zavtra című lap online felületén megjelent bejegyzésében, amely felhördülést váltott ki az ellenzéki és a külföldi sajtóban.

Glazjev - aki az amerikai Szabadság Rádió orosz nyelvű hírportálja szerint a regionális politika és a gazdasági integráció kérdéseiben látja el tanácsokkal Vlagyimir Putyin orosz elnököt - úgy vélekedett, hogy Zelenszkij a betelepítést valószínűleg Donald Trump amerikai elnöktől és az izraeli szélsőjobboldaltól kapta feladatként. A tanácsadó egyúttal "nagyon időszerűnek" minősítette, hogy Putyin megkönnyítette az orosz állampolgárság megszerzését a Donyec-medence lakóinak.

A megnyilvánulás gúnyos kommentárok özönét indította el a közösségi médiában. Többen megjegyezték, hogy Glazjevet feltehetően az arról szóló jelentések ihlethették meg, hogy a zsidó származású Zelenszkij Dnyipróban (korábbi nevén: Dnyepropetrovszkban) rabbikkal találkozott. "A kijevi fasiszta junta egyre kreatívabb" - írta a leendő ukrán elnököt a rabbik körében ábrázoló fotó mellé Alekszej Navalnij politikus arra utalva, hogy a moszkvai politikai kommentárokban korábban gyakran lenácizták az ukrán vezetést.

Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak kijelentette, hogy Glazjev a magánvéleményének adott hangot, Putyinnak nincs köze hozzá, és hogy az ügy nem téma a Kremlben. Megjegyezte: nem ismeri, milyen szövegösszefüggésben jelent meg a kifogásolt blogbejegyzés, és nem kívánta azt érdemben kommentálni.

MTI/para