Izzasztó izgalmak: Dankótól holnap egy rég várt választ fogunk megkapni!

Andrej Danko (SNS) parlamenti elnök csütörtökön vélhetőleg bejelenti a köztársaságielnök-választás időpontját. A lehetséges időpontokról nem beszélt a szerdai sajtótájékoztatóján, de a TASR-nek decemberben azt mondta, hogy az első fordulót március 16-án, a másodikat pedig március 30-án tartja elképzelhetőnek.

Izzasztó izgalmak: Dankótól holnap egy rég várt választ fogunk megkapni!
Andrej Danko (Fotó: TASR)

„A köztársaságielnök-választás kérdésével a holnapi munkatalálkozónkon fogunk foglalkozni, és ha ezt lezártuk, sajtótájékoztatót tartunk” – mondta Danko. Megismételte: az SNS elnökjelöltjéről az elnökség fog dönteni. Decemberben Danko elképzelhetőnek tartotta, hogy ha az elnökség a jelölése mellett dönt, akkor indulni fog a választáson. Ugyanakkor úgy tervezi, hogy teljesen passzív lesz, és kampányt sem fog folytatni.

A hivatalos köztársaságielnök-jelöltek száma már most is tízen felül van. Az eddigi jelöltek: Bugár Béla (Most-Híd), Robert Mistrík (az SaS és a Spolu támogatásával), Juraj Zábojník (biztonsági elemző), Eduard Chmelár (politikai elemző), Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko), Milan Krajniak (Sme rodina), Oskar Fegyveres (ifj. Michal Kováč elrablásának szemtanúja), Marian Kotleba (ĽSNS), František Mikloško (a KDH volt politikusa), Róbert Švec (Slovenské hnutie obrody), Bohumila Tauchmannová, Štefan Harabin (a Legfelsőbb Bíróság bírója) és Gabriela Drobová (televízióigazgató).

Aláírásokat gyűjt emellett Menyhárt József MKP-elnök is.

Az elnökválasztáson olyan személy indulhat, aki teljesíti ennek törvényes feltételeit: állandó szlovákiai lakhellyel rendelkezik, és legkésőbb a választások napjáig betöltötte a 40. életévét. Az elnökválasztáson való induláshoz legalább 15 parlamenti képviselő támogatására, vagy egy 15 000 állampolgár által aláírt petíció benyújtására van szükség.

Az elnökválasztáson Szlovákia minden nagykorú polgára részt vehet. A választásnak két fordulója van. Ez azt jelenti, hogy ha az első körben az egyik jelöltnek sem sikerül megszereznie az érvényes szavazatok több mint felét, akkor 14 napon belül sor kerül a második fordulóra, amelyen az első forduló két legsikeresebb jelöltje indulhat.

(TASR)