Jachtvásárlás közben fogtak el egy szlovákiai férfit Montenegróban – több mint 13 millió eurós csalásban vett részt

2023. szeptember 18. - 17:20 | Belföld

Járványügyi segélyekkel kapcsolatos csalás ügyében vettek őrizetbe egy szlovákiai férfit Montenegróban. A bűnszervezet, amelynek tagja volt, szisztematikus csalásokra és pénzmosásra készült - írja az Aktuality.

Jachtvásárlás közben fogtak el egy szlovákiai férfit Montenegróban – több mint 13 millió eurós csalásban vett részt
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Tovább bővült a bazini munkaügyi hivatalon keresztül történő pandémiasegély kifizetésével kapcsolatos csalás ügye, amellyel mintegy 13,7 millió eurós kárt okoztak. Július elején ugyanis Montenegróban őrizetbe vettek egy szlovákiai férfit, a Dunajská Lužná-i Robert B.-t, aki ellen az Interpol pozsonyi kirendeltsége nemzetközi elfogatóparancsot adott ki.

A férfi egy kb. 600 ezer eurós jachtot akart ott vásárolni, csakhogy az eladó helyett egy beépített ügynök jelent meg a találkozón, aki ezt követően le is tartóztatta őt.

A podgoricai bíróság úgynevezett kiadatási őrizetbe vette a férfit, ahol addig marad, amíg Szlovákiában nem indítanak ellene büntetőeljárást. Robert B.-t több súlyos bűncselekmény elkövetésével, köztük bűnszervezet alapításával és annak aktív támogatásával, illetve pénzmosással gyanúsítják.

A montenegrói hatóság szerint a férfi 2020 elején vált ennek a szervezetnek a tagjává, amely támogatásokkal kapcsolatos csalásokra és jogosulatlanul szerzett pénzeszközök tisztára mosására készült. A gyanú szerint a bűnszervezet több mint 13,7 millió eurós kárt okozott.

Robert B. mellett más nevek is szerepelnek az ügyben. A barátnője, Miriam Š. a közösségi hálón dicsekedett fényűző életével. A nő rövid ideig Zuzana Šebová (Sme rodina) képviselőnő asszisztenseként dolgozott.

Az egész ügy a pandémiasegély kifizetésével kapcsolatos visszaéléssel függ össze, amit a szlovákiai hivatalok a vállalkozóknak fizettek ki a járványidőszak alatt, hogy megtarthassák munkapozícióikat.


(Aktuality.sk)


Választási videóinterjú minden nap 18 órától a Paraméteren egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: