A Jaguarhoz érkező külföldi vendégmunkásoktól tartanak Nyitrán

Nyitra városa biztosítja az embereket, hogy nem terveznek szálláshelyet építeni külföldi vendégmunkások számára, akik adott esetben a Jaguar Land Rover gyárába jönnének dolgozni.

A Jaguarhoz érkező külföldi vendégmunkásoktól tartanak Nyitrán
Fotó: TASR

Jozef Dvonč polgármester ezzel kívánt reagálni a petícióra, amellyel ez ellen tiltakoznak. A petíciós bizottság egyik tagja egy ĽSNS-es képviselő, Milan Uhrík, aki egyúttal Nyitra megye elnöki címéért is versenybe száll az őszi választásokon.

A város ezzel szemben ún. startlakásokat kíván építeni fiatal nyitraiak vagy azok számára, akik a munkahelyük miatt Szlovákia más területeiről a városba költöznének. Dvonč elképzelhetőnek tartja, hogy ezeknek egy részét a Jaguar is igénybe vegye. Mivel állami támogatásból építik a lakásokat, így előfordulhat, hogy kötelezik is arra őket, hogy bizonyos hányadukat bocsássák a Jaguar Land Rover rendelkezésére.

Nagyobb szálláshely létesítését viszont a polgármester csak az üzem területén tartja elképzelhetőnek, mivel szerinte a városnak erre nincsen kapacitása.

A Nitra Invest nevű társaság ugyanakkor már bejelentette, hogy az ipari park területén két szálláshelyet épít, amelyek együttesen ezer személy befogadására alkalmasak.

(Webnoviny.sk/para)